China a depasit Germania si Franta si a devenit al treilea exportator mondial de armament, potrivit statisticilor publicate luni de Institutul international de cercetari asupra pacii din Stockholm (Sipri), anunta AFP.

Cifrele, analizate pe o perioada de cinci ani (2010-2014) pentru a reliefa tendintele, arata ca Statele Unite ocupa primul loc (31% din exporturi), in fata Rusiei (27%).

Urmatoarele trei tari se afla departe in urma primelor doua locuri, fiecare cu cate circa 5% din exporturi. Potrivit Sipri, Franta ar fi ocupat locul trei daca ar fi livrat Rusiei la finele lui 2014 o nava Mistral.

Trei tari asiatice primesc peste doua treimi din exporturile de armament chinezesc: Pakistan (41%), Bangladesh si Myanmar. Beijingul a facut comert cu 18 tari africane in aceeasi perioada.

India, cel mai mare importator mondial, isi asigura 70% dintre importuri din Rusia.

Statele Unite au o clientela mai diversificata: cel mai mare importator de armament, Coreea de Sud, nu reprezinta decat 9% din total.

In randul primilor zece exportatori mondiali, China (+143% in ultimii cinci ani, in raport cu precedentii cinci), Ucraina si Rusia au cunoscut cea mai mare crestere, in timp ce livrarile din Germania si Franta au scazut.

In ceea ce priveste importurile India, cu 15% din piata, este mult in fata locurilor doi si trei, Arabia Saudita si China (5% fiecare).

Potrivit cifrelor Sipri, Statele Unite aveau in 2013 de departe cel mai mare buget militar din lume (640 miliarde de dolari), in fata Chinei, Rusiei, Arabiei Saudite si Franta.

Centrul de cercetari, care este finantat in principal de guvernul suedez, a notat ca volumul comertului mondial de arme a crescut cu 16% in cinci ani, in raport cu perioada 2005-2009.

Revenit pe crestere in dupa zece ani, comertul cu armament ramane in continuare inferior cu o treime fata de varful atins dupa Al Doilea Razboi Mondial in anii 1980.