​Randurile separatistilor din Ucraina sunt intarite de peste o suta de luptatori cu cetatenie germana. Cei mai multi sunt membri ai minoritatii germane din Rusia, printre ei se gasesc si multi fosti soldati din Bundeswehr. Spre deosebire de legea care pedepseste actiunile de lupta alaturi de gruparile jihadiste, participarea la conflictul din Ucraina nu poate fi pedepsita de autoritatile germane, conform legislatiei in vigoare. Procurorul general al Germaniei s-a aratat surprins de aceste informatii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numarul de cetateni germani care participa la operatiunile militare ale separatistilor din estul Ucrainei este estimat de ziarul Welt am Sonntag, in urma unei investigatii. Problema relevata de jurnalistii germani este dubla masura aplicata in acest caz spre deosebire de cetatenii germani care iau parte la operatiunile gruparilor jihadiste din Orientul Mijlociu. Expertul conservator in probleme de politica interna, Stephan Mayer, declara pentru Welt am Sonntag ca celor cu dubla cetatenie, macar, ar trebui sa le fie anulata cetatenia germana in urma acestor fapte. Motivul invocat ar putea fi participarea la un razboi civil.

In cazul jihadistilor, legile noi adoptate in Germania prevad pedepsirea actului de „sprijinire a unei organizatii teroriste” cu pana la 10 ani de inchisoare. In prezent, procuratura verifica si posibilitatea de acuzare de crime de razboi, care se pedepsesc cu inchisoare pe viata.

Exista state europene care au tras deja consecinte din evenimentele din Ucraina si au inasprit legile care pedepsesc participarea la actiuni de lupta alaturi de trupe straine. Prevederea legala din Letonia spune ca se pedepseste orice act de lezare a suveranitatii unui stat recunoscut international - indiferent daca e vorba de Siria, Irak sau Ucraina.

„Turismul de razboi” al nemtilor e privit cu ingrijorare la Kiev. Ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrei Melnik, a cerut autoritatilor federale sa combata „deplasarea cetatenilor germani catre est pentru participarea la crime si omoruri”. Diplomatul a precizat pentru acelasi ziar ca a purtat deja convorbiri in acest sens la ministerele germane de interne si de externe.

Ministerul german de justitie si procuratura generala s-au aratat surprinse de aceste informatii si au precizat ca, in prezent, nu dispun de mai multe amanunte. La unison cu ministerul de externe, cele doua institutii au anuntat ca demareaza o ancheta. Atitutidinea autoritatilor este surprinzatoare, in opinia jurnalistilor de la Welt am Sonntag, pentru ca retelele de socializare arata destule cazuri de lauda cu participarea la luptele din estul Ucrainei.

Conform investigatiei publicate duminica, s-a putut stabili deja moartea unui cetatean german in razboiul din Ucraina. Un tanar de 33 de ani si-a pierdut viata in urma ranilor provocate de schijele unei mortiere. Barbatul locuia in Schweinfurt, in Bavaria, si a fost inmormantat la Moscova, pe 25 februarie.