Ziarul rus de investigatie Novaya Gazeta, unul dintre ultimele ziare din Rusia critice la adresa Kremlinului, si-ar putea inceta aparitia print in aceasta primavara, a anuntat joi redactorul-sef al ziarului. "Este foarte posbil ca, dupa celebrarea Zilei Victoriei pe 9 mai cu o editie speciala, sa oprim apartitia tiparita", a declarat redactorul-sef Dmitri Muratov, citat de Moscow Times. El nu a precizat daca site-ul Novaya Gazeta isi va continua activitatea.

Dmitri Muratov a explicat ca ziarul nu a putut concura cu rivalii sponsorizati de stat, adaugand ca Novaya Gazeta a fost limitata si de un sistem politic care a speriat publicitatea, actionarii si investitorii.

Ziarul Novaya Gazeta este cunoscut pentru jurnalismul de investigatie si pentru faptul ca este adesea o voce critica la adresa autoritatilor din Rusia si a Kremlinului.

Novaya Gazeta a in octombrie anul trecut si un avertisment din partea organismului de reglementare a presei din Rusia pentru presupuse relatari "extremiste" despre militari rusi despre care se crede ca si-au pierdut viata in luptele din estul Ucrainei.

Muratov a mai dezvaluit ca "unul dintre proprietarii ziarului se afla sub presiune constanta din cauza ca autoritatile cred ca el influenteaza politica editoriala.

Ziarul Novaya Gazeta este detinut de miliardarul Alexander Lebedev - actionar majoritar, de Mihail Gorbaciov si de echipa ziarului.

Ziarele independente din Rusia se afla sub presiune din cauza scaderii veniturilor din publicitate si a costurilor de tiparire. Rivalii lor care primesc subventii de la stat sunt mult mai putin vulnerabili.