Serviciul de informatii interne al Cehiei (BIS) a identificat in ultimele luni trei spioni rusi in randul diplomatilor din aceasta tara, a anuntat joi saptamanalul praghez Respekt, citand o "sursa guvernamentala", scrie AFP.

Potrivit Respekt, este vorba de doi diplomati in post in Cehia si o persoana care se pregatea sa vina in misiune la Praga.

"Nu facem niciun comentariu", s-a marginit sa declare purtatorul de cuvant al ministerului ceh al afacerilor externe, Micheala Lagronova.

Publicatia nu a precizat natura exacta a faptelor care au fost reprosate celor trei persoane.

Dorind sa rezolva afacerea in liniste, de teama unei escaladari a tensiunilor cu Moscova, guvernul ceh nu a reinnoit viza pentru cei doi diplomati aflati la post si a refuzat sa-l primeasca pe cel de-al treilea, adauga Respekt.

Autoritatile rusesti ar fi replicat refuzand sa innoiasca viza unui diplomat ceh aflat la post in Moscova si impiedicand venirea unui alt diplomat, potrivit sursei citate.

In august 2009, Praga a expulzat doi diplomati rusi, printre care adjunctul Apararii la ambasada Rusiei din Praga, care ar fi lucrat pentru serviciile secrete. Moscova a reactionat expulzand doi diplomati cehi.

Circa 125 de persoane lucreaza in prezent la ambasada Rusiei din Praga, potrivit Respekt. De mai multi ani, rapoartele anuale ale BIS noteaza activitatea tot mai intensa a serviciilor secrete rusesti in Cehia.