Legatura telefonica directa intre Statele Unite si Cuba a fost restabilita, in cadrul primului acord semnat intre intreprinderile celor doua tari dupa anuntul istoric al apropierii lor, a anuntat miercuri monopolul de stat cubanez Etecsa, informeaza AFP, citata de Agerpres.

"O legatura directa a fost stabilita intre Statele Unite si Cuba, consacrata initial serviciilor de apeluri vocale", a anuntat Etecsa intr-un comunicat publicat de mass-media cubaneze, punand capat unor numeroase intreruperi inca din anii 1960 si unei intreruperi totale incepand din 1999.

Acesta este primul acord intre companiile cubaneze si americane de la anuntul apropierii intre cele doua tari dupa 50 de ani de ostilitate si neincredere, la 17 decembrie.

"Restabilirea comunicatiilor directe intre Statele Unite si Cuba va oferi instalatii mai bune si o mai buna calitate pentru comunicatii intre popoarele celor doua tari", a asigurat Etecsa.

Aceasta legatura, rezultatul unui acord anuntat in februarie intre Etecsa si Domestic Telecom (SUA), ar putea fi consacrata mai tarziu unor alte tipuri de comunicatii, a adaugat compania cubaneza.

Inaintea acestui acord, apelurile intre cele doua tari erau operate prin intermediul altor tari, facandu-le foarte scumpe. Etecsa nu a anuntat inca reducerea costurilor pentru apelurile catre Statele Unite.

In cadrul dezghetului in curs, autoritatile americane au anuntat relaxarea exporturilor catre Cuba in materie de telecomunicatii si internet, fie ca este vorba de infrastructura, software sau terminale pentru marele public.