Barack Obama rezista presiunilor in crestere, venite inclusiv de la reprezentanti ai propriului Guvern, de a inarma Ucraina, intr-un moment in care atat autoritatile de la Kiev, cat si serviciile de informatii americane au detectat intrarea de noi echipamente militare si tancuri in Ucraina dinspre Rusia. Atat democratii cat si republicanii, dar si directorul serviciilor americane de informatii, James R. Clapper Jr., i-au cerut public lui Obama sa trimita arme la Kiev, scrie New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul de la Casa Alba ramane insa reticent la ideea de a inarma Ucraina, el afirmand, in discutii cu consilierii sai, ca o astfel de miscare ar oferi de fapt mai multa putere Rusiei, al carei raspuns ar fi mult mai violent. In plus, Obama isi pune inca sperante in varianta unei incetari a focului, in pofida numeroaselor incalcari de pana acum, si pare hotarat sa mearga pe mana aliantelor cu liderii europeni care se opun inarmarii Ucrainei.

"Daca joci pe terenul militar in Ucraina, atunci joci pe terenul Rusiei, pentru ca Rusia este chiar langa usa", a declarat saptamana trecuta la Berlin Antonie J. Blinken, secretar de stat adjunct al SUA. "Rusia are forta militara si detine o cantitate mare de echipament militar chiar la granita Ucrainei. Oricat ar sprijini alte tari Ucraina din punct de vedere militar, este posibil ca Rusia sa compenseze si apoi sa isi dubleze, sa isi tripleze forta", a avertizat oficialul american.

Potrivit unor surse familiare dezbaterii interne din SUA, aceasta parere este impartasita si de presedintele Obama, care continua sa se intrebe ce s-ar intampla daca ar trimite echipamente militare Ucrainei si daca nu cumva acest lucru ar face sa escaladeze conflictul cu Vladimir Putin.