Japonezii au tinut un moment de reculegere, miercuri dimineata, la ora locala 14.46, ora 07.46 la Bucuresti, ora la care in 11 martie 2011 un teribil cutremur cu magnitudinea 9 a provocat un tsunami cu valuri de 40 de metri. Au murit aproape 18.500 de oameni si aproximativ 2.600 sunt inca dati disparuti. Peste 3.000 de oameni a murit dupa producerea tragediei, din cauza deteriorarii conditiilor lor de viata, scrie AFP.

La momentul de reculegere de la Tokyo in amintirea victimelor au participat si imparatul Akihito si imparateasca Michiko.

Acestui dezastru natural, cel mai rau de dupa razboi, i s-a adaugat accidentul nuclear de la Fukushima, care a alungat zeci de mii de oameni din casele lor. In total, acum dupa patru ani, din cauza valurilor tsunami sau a radioactivitatii, aproape de 230.000 de oameni locuiesc inca departe de casele lor, intr-o locuinta temporara, la rude, in spitale si centre de ingrijire.

In pofida planurilor de reconstructie si bunavointei autoritatilor, cele trei prefecturi cele mai afectate din regiunea Tohoku (Miyagi, Iwate si Fukushima) sunt departe de a-si fi recuperat vitalitatea. Economic, aceste zone inca sufera. Reabilitarea infrastructurii si locuintelor a stagnat, din cauza preocuparilor de contaminare radioactiva si a dificultatilor administrative.

"Vom face toate eforturile pentru a reconstrui zonele afectate si vom ramane aproape de cei care au fost direct afectati de dezastru, fortati sa traiasca cu o profunda tristete", a declarat prim-ministrul Shinzo Abe marti, la o conferinta presa. Abe a promis un nou plan pentru a accelera reconstructia si pentru ca regiunea Fukushima sa-si reia speranta unei vieti normale.