Coalitia impotriva grupului Statul Islamic (SI), condusa de americani, a anuntat marti blocarea drumurilor folosite de jihadisti intre Siria si Irak, in regiunea Tal Hamis (nord-estul Siriei).

"Fortele anti SI sustinute de lovituri aeriene ale coalitiei au cucerit o zona "cheie" saptamana trecuta in apropiere de Tal Hamis', a informat coalitia intr-un comunicat citata de AFP.

Gruparea jihadista "nu mai are libertate de manevra in regiune", iar operatiunea a permis, de asemenea, blocarea "cailor de comunicatie folosite in mod obisnuit de SI pentru a trimite oameni si materiale in Irak, la Tal Afar si Mosul", mai spune sursa citata.

Potrivit coalitiei, fortele care se opun SI au preluat astfel controlul asupra unor "tronsoane vitale" din drumul 47, care leaga estul Siriei de Tal Afar si Mosul.

Fortele kurde, sprijinite de luptatori arabi din cadrul Jaish Sanadi ("Armata eroilor"), au cucerit pe 27 februarie orasul Tal Hamis, bastion al SI, insa luptele au continuat in regiune. Doi occidentali care luptau alaturi de fortele kurde au murit in aceste lupte, un australian si un britanic in varsta de 25 de ani.

In comunicatul sau, coalitia a anuntat, de asemenea, eliberarea a 94 de sate in regiunea Jazira (nord-est).