Marea Britanie ar putea difuza informatii financiare secrete despre elita ruseasca, in cadrul razboiului informatic dus impotriva regimului lui Vladimir Putin, anunta ministrul britanic de Externe Philip Hammond, potrivit The Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul de Externe britanic s-a aratat interesat de ideea de a face publice date despre averile celor din cercul apropiat al presedintelui de la Kremlin cu scopul de a-i pune intr-o situatie penibila in fata poporului rus. Miscarea ar urma sa faca parte din raspunsul occidental la incursiunea continua a Rusiei in estul Ucrainei.

Hammond a avertizat ca Putin isi modernizeaza cu viteza mare fortele armate, sustinand ca incercarea Rusiei de a destabilia Europa de est reprezinta "cea mai mare amenintare" la adresa securitatii nationale britanice.

Oficialul britanic a mai afirmat ca Marea Britanie trebuie sa "accepte" acum ca eforturile de a oferi Rusiei "locul binemeritat" in ordinea post-Razboi Rece au fost "respinse".

Declaratia sefului diplomatiei de la Londra marcheaza o schimbare in tonul guvernului britanic: premierul David Cameron a repetat cu numeroase ocazii ca usa ramane deschisa pentru Rusia si pentru o normalizare a relatiei cu Occidentul, in cazul in care Moscova pune punct atacului asupra Ucrainei.

Hammond a mai avertizat ca reinarmarea in ritm alert a Rusiei este "o cauza semnificativa de ingrijorari" si a confirmat ca serviciile secrete britanice recruteaza la ora actuala vorbitori de limba rusa.

Averile apropiatilor lui Putin sunt opace, insa, fara urme de indoiala, depasesc in total suma de zeci de miliarde de dolari tinuti in conturi off-shore si investiti in proprietati in Londra si New York. Multi dintre apropiatii sai au facut avere in perioada privatizarilor haotice in masa a bunurilor de stat in anii 1990. Printre apropiatii lui Vladimir Putin vizati se numara:

  • Vladimir Yakunin - seful companiei de cai ferate rusesti. Averea sa neta nu este cunoscuta insa salariul sau oficial este de 15 milioane dolari;
  • Gennady Timchenko - fondatorul Gunvor, o companie de tranzactii petroliere cu sediul in Elvetia, si-a vandut actiunile cu putin inaintea sanctiunilor americane. Averea sa neta este estimata de Forbes la 14,5 miliarde dolari.
  • Yuri Kovalchuk - poreclit "contabilul lui Putin", este cel mai mare actionar al Bancii Rossiya, numita de SUA "banca personala a oficialilor seniori" rusi. Averea sa este estimata la 1,4 miliarde dolari.
  • Arkady and Boris Rotenburg - Arkady este fost partener de judo al lui Putin. Cei doi frati au afaceri in domeniul petrolier, bancar, constructia de drumuri s sunt presedintii clubului de hochei, respectiv de fotbal Dinamo Moscova. Averea lor personala este estimata la 2,5 miliarde dolari.
  • Igor Sechin - presedintele Rosneft, gigantul petrolier de stat, si fost vice-premier. Salariul sau pe 2014 a fost de 50 milioane de dolari.

Declaratiile oficiale ale averii lui Putin, in care se vorbeste de un salariu anual de 135.300 euro, un apartament si 3 masini, sunt primite adesea cu zambete ironice.

Intrebat daca exista posibilitatea ca guvernul britanic sa publice informatii financiare "interesante" privind membri ai cercului lui Putin, Hammond a raspuns: "Ar putea. Cand vorbim despre pasii urmatori pe care ii putem lua, despre cresterea presiunii puse asupra Rusiei, unul dintre capitolele pe care le revedem constant este comunicarea strategica: cum putem sa comunicam cu poporul rus si cu popoarele pe care Rusia incearca sa le influenteze despre cxe se intampla in realitate?"

Premierul Cameron sugerase anterior ca bugetul BBC ar trebui marit pentru a ajuta serviciile sale in limba rusa si in ucraineana sa combata propaganda televiziunii rusesti.