Ministrul olandez al justitiei si-a prezentat demisia luni seara in plin scandal pe tema unei intelegeri de mai multe milioane de florini, incheiata in urma cu 15 ani de procuratura cu un celebru traficant de droguri, scrie AFP.

"A existat, prea multa vreme, o incertitudine cu privire la aceasta afacere", a declarat ministrul Ivo Opstelten in cursul unei conferinte de presa la Haga. "Imi asum deplina responsabilitate si, prin urmare, i-am prezentat regelui demisia mea", a adaugat ministrul, citeaza Agerpres.

Ivo Opstelten si secretarul sau de stat, Fred Teeven, si-au anuntat demisia la cateva ore dupa ce ministerul a facut cunoscut ca a gasit o dovada cu privire la suma exacta platita la acea data - 4,7 milioane de florini - traficantului de droguri Cees H.

Fred Teeven a incheiat aceasta intelegere in anul 2000, fiind procuror in perioada respectiva. Acordul se referea la plata prin conturi aflate in Luxemburg a mii de florini, confiscati in cadrul anchetei. Banii ajungeau in cele din urma inapoi la traficant fara ca serviciile fiscale sa fie informate, potrivit presei olandeze, care a dat asigurari ca a fost vorba despre o spalare de bani in toata regula.

Interpelat anul trecut de deputati in legatura cu afacerea in cauza, dupa difuzarea unui reportaj pe aceasta tema la postul national de televiziune din Olanda, NOS, Ivo Opstelten a tinut atunci sa sublinieze ca nu dispune de nicio dovada cu privire la acord.

Dupa difuzarea mai multor reportaje, s-a hotarat deschiderea unei noi anchete.

"Ancheta nu a permis sa se gaseasca extrase bancare sau alte documente, insa am intr-adevar o dovada ca suma de 4,7 milioane de florini i-a fost transferata lui Cees H", a adaugat ministrul.

"Trebuie sa constat ca informatia era intr-adevar disponibila si ca putea fi facuta publica mai devreme", a adaugat el.

Aceasta demisie permite guvernului condus de Mark Rutte sa evite o dezbatere potential sensibila, prevazuta initial pentru marti, cu o saptamana inainte de alegeri.