Comandatul trupelor NATO in Europa, Philip Breedlove, a denuntat luni "militarizarea" Crimeii, peninsula ucraineana anexata in urma cu un an de Rusia si care gazduieste in prezent rachete de coraziera care acopera toata Narea Neagra, scrie AFP. "Rusia amplaseaza sisteme foarte sofisticate (...) Vedem sisteme de rachete sol-aer care acopera 40% din Marea Neagra. Sunt rachete de croaziera care acopera practic intreaga Mare Neagra", a spus generalul intr-un interviu acordat duminica seara televiziunii ucrainene 1+1.

Acest teritoriu a fost anexat in martei anul trecut dupa trei saptamani de ocupatie a fortelor rusesti si in urma unui referendum care nu a fost recunoscut de Kiev si de comunitatea internationala.

Anexarea a fost urmata de un conflict armat in estul Ucrainei intre separatistii pro-rusi si armata ucraineana soldat cu peste 6.000 de morti in 11 luni.

Intrebat despre numarul fortelor armate rusesti dispuse in estul rebel, a caror generalul Breedlove a refuzat sa ofere o cifra.

"Forte vin si pleaca" pe zona de granita din sud-est care scapa controlului Kievului, a spus generalul Breedlove.

"Echipamente, barbati si bani circula in continuu pentru a sustine trupele rusesti si combatantii separatisti pro-rusi din Ucraina", a subliniat el.

Acesta a precizat ca NATO nu este in masura sa confirme retragerea armelor grele de pe linia frontului, prevazuta in acordul de la Minsk, din 12 februarie, cu medierea presedintelui francez Francois Hollande si a cancelarului german Angela Merkel si in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin.

Rebelii au afirmat saptamana trecuta ca au terminat de retras armele grele de pe linia frontului, dar nu si armata ucraineana.

"Vedem miscari de artilerie grea de cele doua parti. Dar nu stim ce se intampla cu artileria din estul liniei frontului pentru ca observatorii OSCE nu au acces", a mai spus Breedlove.