Suspectul care a recunoscut ca a fost implicat in asasinarea lui Boris Nemtov, Zaur Dadaev, a declarat ca a organizat asasinatul pentru a pedepsi "comentariile negative despre musulmani si islam" ale liderului opozitiei ruse, a declarat o sursa din politie pentru agentia rusa Rosbalt, potrivit Mediafax. Potrivit ziarului rus The Moscow Times, care citeaza agentia rusa de stiri Rosbalt, sursa afirma ca este la curent cu declaratiile lui Dadaev - unul dintre cei cinci suspecti arestati in legatura cu uciderea lui Nemtov - din timpul interogatoriului. Suspectul a recunoscut in fata anchetatorilor ca este implicat in asasinat, a declarat duminica judecatoarea Natalia Musnikova, dar el nu a comentat pe aceasta tema in timpul audierilor la tribunal.

Suspectul ar fi aflat in ianuarie 2015 ca "Boris Nemtov a facut, in mai multe randuri, comentarii negative referitoare la musulmanii care traiesc in Rusia, profet si islam", potrivit agentiei. "In fapt, Dadaev a recunoscut ca a organizat aceasta crima", a declarat sursa citata de Rosbalt, fara sa precizeze care ar fi fost cuvintele prin care Nemtov si-ar fi deranjat atacatorul.

Potrivit ziarului moscovit, politicianul a scris pe blog, in urma atacului armat de la sediul revistei de satira Charlie Hebdo, ca lumea este martora unui "inchizitii islamice medievale". El adauga ca liderul cecen Ramzan Kadirov "innebuneste lumea cu amenintarile sale" si ar trebui sa fie "bagat la inchisoare".

Sute de mii de ceceni au participat, la Groznii, la un miting impotriva publicarii unor caricaturi cu profetul Mahomed de catre revista franceza in primul numar dupa atacuri.

Insa opozitia rusa si-a exprimat scepticismul fata de o motivatie islamista a asasinarii lui Nemtov.

Ilia Iasin, co-presedintele partidului RPR-Parnas (liberal) al lui Nemtov, a respins aceasta teorie ca "absurda". "Nemtov nu a spus niciodata o vorba despre islam", a scris Iasin intr-un mesaj postat pe Facebook. "El era absolut tolerant in ceea ce priveste religia. Desigur, i-a criticat pe teroristii care au ucis jurnalisti de la Charlie Hebdo, la Paris. Insa numeroase personalitati publice si-au exprimat criticile sus si tare", subliniaza aliatul lui Nemtov.

Liderul Republicii Cecene Ramzan Kadirov a declarat anterior ca el l-a cunoscut pe Zaur Dadaev "ca pe un patriot rus" care a fost comandantul adjunct al unui regiment din cadrul unitatilor Ministerului cecen de Interne. "Toti cei care-l cunosc pe Zaur spun ca este un om profund religios si ca, la fel ca toti musulmanii, a fost socat atat de ceea ce a facut (revista) Charlie (Hebdo), cat si de comentariile prin care au fost sustinute caricaturile", a scris Kadirov intr-un mesaj postat pe Instagram.

Boris Nemtov, in varsta de 55 de ani, care a ocupat functii guvernamentale in timpul presedintiei lui Boris Eltin iar ulterior a devenit lider al opozitiei, a fost impuscat mortal pe 22 februarie, la Moscova, in apropiere de Kremlin. Asasinatul a fost comis cu doua zile inaintea unui miting la organizarea caruia Nemtov a ajutat si a declansat un val de condamnari si indemnuri la o investigatie rapida.

Comitetul rus de ancheta a anuntat anterior ca pozitia lui Nemtov fata de atacul armat de la Charlie Hebdo este una dintre pistele investigatiei. Intre posibile alte mobiluri, anchetatorii au evocat de la o provocare politica si pana la lucruri legate de afaceri sau viata personala.