Premierul maghiar Victor Orban este acuzat ca ar fi dat note informative pentru serviciile secrete maghiare in timpul regimului comunist din Ungaria. Prietenul din trecut al lui Orban, Lajos Simicska, este cel care l-a acuzat intr-un interviu telefonic pentru ziarul Mandiner, citat de Hungarian Spectrum, ca ar fi colaborat cu Securitatea maghiara, in timpul fostului lider comunist Janos Kadar.

Lajos Simicska si Viktor Orban, ambii originari din orasul ungar Szekesfehevar, au facut impreuna un an de armata, dupa care au ajuns la aceeasi Facultate de Drept. Lajos Simicska, un discret om de afaceri, a fost unul dintre principalii aliati ai lui Orban. In ultimul an insa, relatiile dintre ei s-au deteriorat complet, iar Simicska a dat startul unei serii de acuzatii dure la adresa fostului sau prieten, acuzandu-l ca vrea sa instaureze o noua forma de dictatura in Ungaria.

Simicska spune ca in timpul perioadei de armata, a fost chemat in biroul unui ofiter care detinea un dosar cu rapoarte despre toate activitatile sale pana la 22 de ani, varsta sa de atunci. Cadrul militar l-a avertizat sa-si poarte de grija.

Potrivit lui Simicska, Viktor Orban s-ar fi aflat printre cei care l-ar fi turnat la serviciile secrete, si ar fi recunoscut acest lucru. "Uite, Lajos, asta este situatia: trebuie sa te raportez. Ne vom descurca impreuna cu privire la ce sa scriem", i-ar fi spus Viktor Orban colegului de armata Simicska.

Mai mult, Orban ar fi intarziat la ceremonia de incheiere a Armatei, motivand ca i s-ar fi propus sa semneze un acord prin care sa raporteze informatii secrete, dar a refuzat. "In ziua aceea, l-am crezut. Astazi nu stiu ce sa mai cred", a marturisit Simicska, citat de Hungarian Spectrum.

Ulterior, Simicska a cerut dosarul care i-a fost aratat in timpul armatei, dar i s-a raspuns ca nu exista in arhive, iar ziarul maghiar scrie ca exista informatii ca Laslo Kover ar fi sters din arhiva secreta mai multe dosare, inclusiv pe cele ale membrilor partidului conservator Fidesz. Kover a fost numit ministru insarcinat cu gestionarea serviciilor secrete de catre Orban si ar fi avut acces la reteaua de sprionaj a Ungariei, pana in 2000, cand a urcat in fruntea partidului Fidesz.

Simicska crede ca dosarele care lipsesc ar exista la Moscova si ca Putin stie despre activitatile secrete ale lui Viktor Orban din timpul Ungariei comuniste. Confom acestuia, daca documentele se afla in posesia presedintelui Rusiei, Putin detine o arma puternica.

Pe de alta parte, biroul prim-ministrului maghiar a raspuns acuzatiilor, trimitand o scrisoare redactata de Orban in care neaga orice colaborare cu serviciile secrete. Pe langa scrisoare, au fost trimise cateva documente din care reiese ca Orban si sotia sa ar fi fost supusi unui control atent al guvernului maghiar comunist. Insa copiile trimise nu sunt fidele rapoartelor originale.