Aproximativ "10.000 de europeni" s-ar putea alatura gruparilor jihadiste din Siria si Irak pana la sfarsitul lui 2015, a declarat duminica premierul francez Manuel Valls.

"Acum sunt 3.000 de europeni in Siria si Irak. Daca facem o proiectie pentru lunile urmatoare, s-ar putea ajunge la 5.000 pana la vara si la 10.000 pana la sfarsitul anului. Va dati seama de amenintarea pe care o reprezinta acestia?", a afirmat Valls intr-un interviu acordat jurnalistilor de la publicatia Le Monde, scrie AFP.

"Este nevoie de o mare vigilenta. Si, in acelasi timp, trebuie o mobilizare a societatii, a familiilor si, de asemenea, un mesaj care sa se adreseze acestui tineret, unei parti din acesti tineri minoritari, dar care, indrumati gresit, au ca proiect sa-si sacrifice viata", a adaugat liderul de la Palatul Matignon.

In Franta, 1.400 de oameni, in special tineri, sunt vizati: unii se afla in Siria si Irak, altii au revenit in Franta sau incearca sa se alature jihadistilor.

Potrivit oficialului francez, aproximativ 90 de francezi au murit in Irak si Siria, dupa ce au participat ca luptatori ai gruparilor jihadiste in confruntari armate.

Tari precum Belgia, Olanda, Danemarca sau Marea Britanie fac parte din categorie tarilor cu un numar important de jihadisti.

"Este nevoie de o mare atentie. Si, in acelasi timp, trebuie o mobilizare a societatii, a familiilor si un mesaj care sa se adreseze acestor tineri, unei parti din acesti tineri minoritari, dar care, indrumati gresit, au ca scop sa-si sacrifice viata", a spus Valls.