Avionul Solar Impulse 2 a decolat luni dimineata de la Abu Dhabi pentru un tur al lumii fara precedent, avand doar energia solara, cu scopul de a promova tehnologii nepoluante.

Dispozitivul revolutionar care nu foloseste niciun fel de combustibil a decolat la ora locala 07:12 (03:12 GMT), din capitala Emiratelor Arabe Unite la scurt timp dupa ivirea zorilor, iar pe cerul micului aeroport Al Bateen a aparut o usoara dara, scrie AFP.

Solar Impulse 2 indreptat spre est si prima etapa a zborului este stabilit sa se inchie la Muscat, capitala Omanului, unde aparatul ar trebui sa ajunga pana la asfarsitul zilei de luni. Aceasta calatorie de aproximativ 400 km va dura 12 ore.

Cei doi piloti elvetieni in uniforma portocalie, Andre Borschberg si Bertrand Piccard, au facut duminica seara ultimele controale ale apatului, iar la mansa s-a asezat Borschberg, in aplauzele echipei sale.

Decolarea de la Abu Dhabi, programata initial pentru sambata, a fost amanata din cauza vantului puternic din zona in timpul week-endului. Acesta este in primul rand o "provocare umana", a spus Andre Borschberg.

Calatoria de aproximativ 35.000 km, programata in 12 etape care vor dura 5 luni, este punctul culminant dupa 13 ani de cercetari efectuate de Andre Borschberg si compatriotul sau Bertrand Piccard, a caror idee de folosi pentru zbor doar energie solara a fost ironizata initial de industria aviatica.

Avionul, denumit SI2 (Solar Impulse 2), este alimentat cu peste 17.000 de celule solare care ii captusesc aripile 72 de metri, aproape la fel de lungi ca cele ale unui Airbus A380. Dar SI2, construit din fibra de carbon cantareste numai 2,5 tone, adica la fel de mult ca un autoturism de familie 4X4 si mai putin de 1% din greutatea unui A380.