Organizatia islamista nigeriana Boko Haram, care a fost inlaturata din mai multe orase din nord-estul Nigeriei de o forta multinationala, a jurat credinta gruparii jihadiste Stat Islamic, intr-un mesaj audio postat sambata pe Twitter, relateaza Mediafax citand Associated Press.

Boko HaramFoto: Captura YouTube

Juramantul de credinta fata de Stat Islamic apare intr-un mesaj audio in limba araba, subtitrat in engleza, care i-ar apartine liderului Boko Haram, Abubakar Shekau, si care a fost postat sambata pe Twitter, potrivit serviciului de monitorizare SITE.

"Ne anuntam supunerea fata de califul musulmanilor (...) si vom asculta si ne vom supune in vremuri dificile si de prosperitate, la greu si la bine, si vom indura sa fim discriminati si nu vom contesta regimul celor de la putere, cu exceptia cazului unei infidelitati evidente in legatura cu care exista o dovada de la Allah", se arata in mesaj. Liderul gruparii Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, s-a autoproclamat calif al musulmanilor.

Anterior, in cursul zilei de sambata, gruparea extremista nigeriana a fost acuzata de comiterea a patru atacuri cu bomba, soldate cu 54 de morti si 143 de raniti potrivit politiei, in orasul Maiduguri din nord-estul Nigeriei, capitala statului Borno si locul de origine al Boko Haram.

Juramantul de credinta fata de Stat Islamic intervine in timp ce militantii Boko Haram se aduna in orasul nord-estic Gwoza, considerat cartierul lor general, pentru o confruntare cu forta multinationala condusa de Ciad.

Desi autenticitatea mesajului nu a putut fi verificata independent, acesta intervine la cateva saptamani dupa o informatie pe noul cont de Twitter al Boko Haram potrivit careia consiliul shura al gruparii lua in considerare posibilitatea de a se alatura organizatiei Stat Islamic.

Contul de Twitter, mesajele video tot mai dese si mai abile de la Boko Haram si o noua unitate de media sunt considerate semne ca gruparea este ajutata de propagandistii Statului Islamic.

Boko Haram a urmat exemplul gruparii SI in august, proclamand un califat islamic in Nigeria care a ajuns sa acopere o regiune de dimensiunea Belgiei. Gruparea SI a proclamat un califat islamic in teritorii vaste din Irak si Siria pe care le controleaza. Gruparea nigeriana a inceput de asemenea sa publice inregistrari video cu decapitarea unor ostatici, dupa modelul SI.

In mesaje video de anul trecut, liderul Boko Haram Abubakar Shekau le-a transmis salutari lui al-Baghdadi si liderilor retelei teroriste al-Qaida. Dar Boko Haram nu a fost niciodata afiliata al-Qaida, probabil din cauza ca liderii retelei teroriste considera ca masacrarea la intamplare a civililor musulmani incalca legea islamica, potrivit analistilor.