Rusia ar putea sustine independenta regiunilor separatiste ucrainene Donetk si Lugansk daca nu va exista o alta optiune pentru solutionarea conflictului din estul Ucrainei, a anuntat vineri pentru postul de radio Kommersant FM deputatul rus Konstantin Kosaciov, relateaza agentia de stat Tass, citata de Mediafax.

"Daca toate optiunile pentru o solutionare pasnica vor fi epuizate, nu exclud aceasta varianta", a raspuns Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei pentru Relatii Externe din Consiliul Federatiei Ruse, la intrebarea daca Rusia intentioneaza sa sustina "independenta Novorusiei", care ar cuprinde si regiunile separatiste ucrainene Donetk si Lugansk.

In acest caz, a subliniat deputatul rus, decizia privind viitorul celor doua regiuni din estul Ucrainei trebuie sa respecte interesele partilor aflate in conflict.

Cu toate acestea, Kosaciov s-a declarat in favoarea "integritatii teritoriale" a Ucrainei dar, a precizat el, in conformitate cu "interesele tuturor regiunilor". Potrivit lui, asigurarea integritatii teritoriale si respectarea democratiei in Ucraina ar fi "un scop suprem" pentru Rusia.

Insa, in opinia sa, integritatea teritoriului ucrainean nu are nicio legatura cu Peninsula Crimeea, anexata acum un an de Rusia.

"Acest subiect este inchis", a subliniat el.

Pe de alta parte, Kosaciov a apreciat ca Ucraina nu trebuie sa adere la NATO deoarece acest demers "in niciun caz nu va consolida alianta euroatlantica (...) sau securitatea globala".