Senatorul american John McCain si colegul sau Lindsey Graham au prezentat joi in Senatul american o rezolutie in care condamna "in cei mai duri termeni" asasinarea liderului opozitiei ruse Boris Nemtov, ucis in seara zilei de 27 februarie in apropiere de Kremlin, scrie Mediafax.

"Condamnam in cei mai duri termeni asasinarea lui Boris Nemtov", anunta cei doi senatori republicani.

John McCain si Lindsey Graham solicita "presedintelui (american Barack) Obama si comunitatii internationale efectuarea unei anchete independente in cazul asasinarii lui Nemtov si dublarea eforturilor pentru sustinerea libertatii de exprimare, drepturilor omului si statului de drept in Rusia".

Rezolutia cere Rusiei "sa sprijine ancheta independenta", potrivit site-ului oficial al senatorului republican John McCain.

Totodata, cei doi senatori enumera in rezolutie mai multi critici ai presedintelui rus Vladimir Putin ucisi in ultimii ani, intre care Vladimir Golovliov, Iuri Scekocihin, Anna Politkovskaia, Aleksandr Litvinenko, Magomed Ievloiev, Stanislav Markelov si Natalia Estermirova.

McCain si Graham ii solicita presedintelui american sa continue impunerea de sanctiuni Moscovei din cauza incalcarii drepturilor omului si sa sporeasca sprijinul Statelor Unite pentru aparatorii drepturilor omului in Rusia.

Boris Nemtov, in varsta de 55 de ani, unul dintre cei mai vehementi critici ai lui Vladimir Putin, a fost impuscat mortal pe 27 februarie, in apropierea Kremlinului.