Soldatii rusi mor "in numar mare" in luptele din estul Ucrainei, a declarat joi, la Riga, secretarul general adjunct al NATO Alexander Vershbow, citat de AFP.

Alexander VershbowFoto: NATO

"Soldatii rusi se bat si mor in numar mare in estul Ucrainei", unde separatistii pro-rusi lupta impotriva armatei ucrainene, a spus Vershbow, intr-o conferinta sustinuta de parlamentari europeni in capitala letona.

Ministerul rus al Afacerilor externe respinsese cu cateva ore mai devreme acuzatiile americane legate de prezenta a "mii de soldati rusi in Ucraina", reafirmand inca o data ca nu este implicata deloc in conflictul ucraineana.

"NATO nu cauta confruntarea cu Rusia, dar Rusia nu mai pare sa isi doreasca integrarea in comunitatea euro-atlantica", a spus oficialul NATO. "Vedem o Rusie revizionista, furioasa, care incalca regulile internationale, care vrea sa restabileasca zone de influenta si care este pregatita sa redeseneze granitele cu forta pentru a-si atinge obiectivele".

"Actiunile agresive ale Rusiei in Ucraina reflecta o evolutie care a aparut de mai multi ani, de la Moldova la Ucraina, trecand prin Georgia. Ea este justificata printr-o poveste falsa care spune ca Rusia a fost umilita si incercuita de Occident de la finele Razboiului Rece. Este un mit. Realitatea este ca de 20 de ani NATO incearca sa intre in contact cu Rusia si nu sa o izoleze", a spus Vershbow.

Obiectivul presedintelui rus Vladimir Putin "pare sa fie transformarea Ucrainei intr-un stat falimentar si sa suprime si discrediteze vocile discordante din Rusia, pentru a preveni un Maidan rus", a adaugat acesta, facand referire la miscarea rebela care l-a alunga de la putere pe presedintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.

"Nu stim cine a apasat pe tragaci", a continuat reprezentantul NATO, evocand asasinarea opozantului rus Boris Nemtov, la Moscova. Dar acesta "era o voce puternica in favoarea democratiei si impotriva angajamentului Rusiei in Ucraina".

"Chiar si inainte de acest eveniment tragic se vedeau din ce in ce mai multe dovezi ca incursiunea rusa in Ucraina este tot mai putin populara in opinia publica ruseasca, in conditiile in care liderii rusi sunt tot mai putin capabili sa ascunda faptul ca soldati rusi lupta si mor in numar mare in estul Ucrainei", a subliniat Vershbow.