Reforma constitutionala este singura modalitate de a instaura definitiv pacea in Ucraina, a apreciat, miercuri, presedintele Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus), Serghei Nariskin, relateaza agentia de stat Tass, in pagina electronica.

"Noi consideram ca reforma constitutionala este singura modalitate de a instaura definitiv pacea, de a restabili increderea in autoritatile ucrainene", a afirmat Nariskin intr-o interventie la postul de televiziune Rossia 24.

El a subliniat ca Rusia "urmareste indeaproape procesul constitutional" din Ucraina, care a inceput odata cu infiintarea Comisiei Constitutionale in baza unui decret al presedintelui ucrainean Petro Porosenko, citeaza Mediafax.

Kievul se obliga, prin Acordul de la Minsk, sa implementeze o reforma constitutionala cuprinzatoare pana la sfarsitul anului, care va descentraliza sistemul politic ucrainean si va oferi privilegii regiunilor separatiste Donetk si Lugansk. Privilegiile includ autodeterminare in privinta limbii, libertatea de a numi procurori si judecatori si stabilirea unor relatii economice cu Rusia.

Grupul de contact, din care fac reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. Intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Porosenko, Frantei Francois Hollande si cancelarul Germaniei Angela Merkel.