Conflictul din estul Ucrainei impiedica respectarea a numeroase acorduri politice si militare intre Moscova si Berlin, a afirmat miercuri ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, relateaza site-ul de stiri Sputnik, citat de Mediafax.

Potrivit sefului diplomatiei germane, situatia din estul Ucrainei, afectat de un conflict intre Kiev si separatistii prorusi, afecteaza, de asemenea, politica internationala in domeniul dezarmarii.

"Cei care nu tin cont de faptul ca disputa din estul Ucrainei ne impiedica sa respectam intelegerile politice, dar si acordurile in domeniul apararii semnate cu Rusia, nu inteleg pericolul reprezentat de acest conflict, inclusiv pentru politica de dezarmare", a anuntat Steinmeier in Bundestag.

Ministrul german a declarat ca "nu poate promite" ca solutionarea conflictului ucrainean va antrena o retragere imediata a armelor nucleare strategice din Europa.

Kievul a lansat la 15 aprilie 2014 o operatiune militara de amploare in vederea reprimarii revoltei declansate de separatistii prorusi in regiunile Donetk si Lugansk in urma inlaturarii de la putere a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici in februarie 2014. Potrivit ONU, conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu peste 6.000 de morti.

Criza ucraineana face obiectul unor negocieri internationale, in special in "formatul Normandia" (Rusia, Ucraina, Franta si Germania). O intalnire intre liderii celor patru tari, care a avut loc pe 12 februarie la Minsk, in Belarus, s-a incheiat cu semnarea unui acord care prevede, in special, intrarea in vigoare a unui armistitiu incepand din 15 februarie, retragerea armelor grele de catre partile beligerante si crearea unei zone de securitate. Occidentul acuza Rusia ca a trimis trupe in estul Ucrainei, insa Moscova respinge aceasta acuzati