Statele Unite vor vedea Israelul ajuns in "scaun cu rotile" daca statul evreu va ataca Iranul, ameninta presedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, in replica la discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu, informeaza Jerusalem Post, citat de Mediafax.

"Americanii vor vedea o riposta zdrobitoare si multilaterala care va lasa Israelul in scaun cu rotile, daca statul evreu va indrazni sa atace Iranul cu sprijinul Congresului SUA", a afirmat Ali Larijani.

"Discursul lui Benjamin Netanyahu a fost pur si simplu o ora de repetare a unor sloganuri care demonstreaza nelinistea unui regim fals. Problema Israelului nu este programul nuclear iranian, ci influenta regionala a Revolutiei Islamice. Acuzatiile privind sustinerea terorismului sunt ridicole", a adaugat Larijani, numindu-l pe premierul israelian drept un "ipocrit" si atribuindu-i moartea palestinienilor si a specialistilor iranieni in tehnologie nucleara.

"Singurul care este furios si suparat din cauza evolutiei negocierilor cu Iranul este un regim de ocupatie care supravietuieste din invazii si razboaie", a declarat, la randul sau, presedintele Iranului, Hassan Rohani, referindu-se la Israel.

Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat, in Congresul SUA, ca un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare amenintare pentru intreaga lume. "Regimul iranian este chiar mai periculos decat cel nazist, fiind o amenintare pentru pacea intregii lumi. Iranul concureaza cu grupul terorist Stat Islamic pentru dominarea Orientului Mijlociu. Cel mai mare pericol pentru intreaga lume ar fi un regim terorist islamist dotat cu arme nucleare. A invinge organizatia terorista Stat Islamic, dar a lasa Iranul sa fabrice arme nucleare ar fi castigarea unei lupte, dar pierderea razboiului", a insistat Netanyahu, cerand Statelor Unite sa blocheze presupusele eforturi ale Teheranului de a fabrica arme nucleare.

"Actualul proiect de acord cu Iranul nu blocheaza programul nuclear iranian, ci il faciliteaza. Singura alternativa la actualul proiect de acord cu Iranul in domeniul nuclear ar fi un acord mult mai bun", care sa garanteze ca Teheranul nu va obtine arme atomice, a subliniat premierul israelian.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania) poarta negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul si Occidentul suspecteaza Iranul ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.