Presedintele rus Vladimir Putin a calificat miercuri drept o "rusine" asasinarea opozantului Boris Nemtov, impuscat vineri la Moscova, avertizand ca trebuie acordata "cea mai mare atentie" crimelor "care au o semnificatie politica", potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Trebuie sa acordam cea mai mare atentie crimelor cu mare impact, inclusiv celor care au o semnificatie politica", a spus el, in fata unor oficiali din ministerul rus de Interne, intr-o interventie televizata.

"Trebuie sa scapam Rusia de rusinea si de tragedii precum cea pe care tocmai am vazut-o: uciderea nerusinata a lui Boris Nemtov, in centrul capitalei", a spus Putin, cu o expresie foarte sobra.

Boris Nemtov, un opozant politic al lui Vladimir Putin si un simbol al luptei anti-coruptie, a fost impuscat mortal in noaptea de vineri spre sambata in fata Kremlinului, un asasinat care a socat opozitia rusa si a provocat numeroase reactii de condamnare in intreaga lume.

Vladimir Putin calificase anterior aceasta crima drept "provocare" si a promis ca "organizatorii si executantii acestei crime lase si cinice isi vor primi pedeapsa pe care o merita".

Anchetatorii spun ca nu au renuntat la nicio pista: crima politica, pista islamista din cauza sustinerii aratate de Nemtov pentru revista franceza Charlie Hebdo sau o crima legata de conflictul ucraineana comisa de "elemente radicale".

In cursul acestei interventii televizate, Putin a lansat un avertisment legat de cresterea "crimelor extremiste", fara a il lega insa direct de uciderea lui Nemtov.

"Extremistii otravesc societatea cu militantismul lor nationalist, intoleranta si agresiunea lor", a afirmat el, adaugand ca revolutie ucraineana este o consecinta a unui astfel de extremism.

"Este important sa reactionam imediat in fata celui mai mic semn de activitate extremista", a subliniat acesta.