Mohammed Emwazi, cunoscut sub numele de "Jihadi John", calaul gruparii teroriste Statul Islamic, sustinea ca serviciile de informatii britanice l-au avertizat ca vor sta cu ochii pe el, in ciuda faptului ca a negat orice legatura cu militantismul extremist, relateaza The Guardian. Transcrierile unui interviu din 2009 cu Emwazi arata ca Jihadi John le-a spus oficialilor de la MI5 ca atacurile teroriste de la 11 septembrie din New York si atacurile cu bomba de la metroul din Londra au fost acte de extremism si ca ar vrea sa poata "sa aduca acele vieti (n.red. pierdute in atacuri) inapoi".

Jihadi JohnFoto: Captura YouTube

Oficialul MI5 nu a fost impresionat. Emwazi a declarat ca agentul s-a uitat la el si i-a spus: "Eu tot mai cred ca o sa mergi in Somalia ca sa te antrenezi". Jihadi John spunea in cadrul interviului ca agentul MI5 "l-a amenintat" zicandu-i ca "o sa fim cu ochii pe tine, Mohamed, oricum deja am facut asta...O sa fim cu ochii pe tine".

Interviul a fost inregistrat in vara anului 2009 de catre Cage, grupul de advocacy care lucreaza cu comunitatile afectate de razboiul impotriva terorii.

In interviul inregistrat, Jihadi John i-a spus lui Asim Qureshi, directorul de cercetare al grupului Cage, de conversatia sa cu agentul Mi5 dupa ce a fost adus din Tanzania in Olanda in anul 2009.

Emwazi spunea ca a fost intrebat de opiniile sale despre atentatele din Londra si de avioanele trimise de Osama Bin Laden in World Trade Center in 2001.

"Oameni nevinovati...au murit. Tu ce crezi? Eu cred ca asta e extremism...Este un lucru gresit. A fost gresit. Ce vrei sa spun? Daca as avea sansa, as readuce vietile alea inapoi? As readuce vietile alea inapoi", a spus Emwazi in interviul din 2009, cand si-a adus aminte de discutia cu agentul Mi5.

Intr-un alt schimb de replici, Emwazi este intrebat de razboiul din Afganistan. Aici, Jihadi John a spus ca a urmarit stirile si a vazut ca "oameni nevinovati sunt ucisi".

Serviciile de informatii britanice au fost interesate si de viziunea calaului asupra evreilor.

"I-am spus...ca sunt o religie...toata lumea are dreptul la propriile convingeri. el vrea sa stie despre trecutul meu...despre credinta mea...islamul. I-am spus ca noi nu fortam pe nimeni sa intre in religie, toti avem dreptul nostru".

Inregistrarile nu confirma ca autoritatile credeau ca Emwazi urma sa se radicalizeze inainte sa fie ridicat. Mi5 l-au tinut pe radarul lor pentru ca acesta a incercat sa calatoreasca in Somalia in 2009, acolo unde agentia credea ca intentioneaza sa se intalneasca cu al-Shabaab.

Grupul de advocacy Cage a spus ca difuzat conversatia inregistrata pentru ca vor sa ofere mai multe dovezi care sa le sustina parerea conform careia Jihadi John nu era un militant inainte ca serviciile de informatii sa il "hartuiasca si sa il intimideze".

Organizatia a fost la randul sau atacata pentru sustinerea pe care o ofera musulmanilor radicali, dintre care unii inchisi pentru acuzatii de terorism.

Cage sustine ca Jihadi John a fost un tanar "calm si bland" inainte de acest episod cu serviciile de informatii.

Emailuri si alte documente care au aparut saptamana trecuta au aratat ca serviciile de informatii l-au urmarit pe Emwazi inca din 2009, incepand cu momentul in care i-a fost interzis accesul in Tanzania si pana la mijlocul anului 2013, cand acestea i-au informat familia ca a ajuns in Siria. In acea perioada, Jihadi John s-a plans ca este hartuit de MI5.

Parti din interviul lui Jihadi John cu organizatia Cage

"I-am spus lui (lui Nick, agentul Mi5) ca tot ce s-a intamplat, bombe sau orice de genul asta vine de la extremisti. Dar chiar si dupa asta el se intoarce, se uita la mine si imi spune ".

"I-am spus:"

"A continuat, fortand...incercand sa imi puna cuvinte in gura zicandu-mi: . Amenintari...si a iesit", spunea Jihadi John.