Consiliul UE a adoptat luni un act normativ care acorda tarilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, transmite EFE, citat de Agerpres. In luna ianuarie, Parlamentul European aprobase si el compromisul convenit in luna decembrie cu guvernele statelor membre, pentru a pune capat acestui dosar blocat de patru ani.

"Noile norme vor da statelor membre libertatea de alegere: ele pot decide daca vor ca pe teritoriul lor sa fie cultivate organisme modificate genetic sau nu. Aceasta este in linie cu principiul subsidiaritatii si respecta preferintele cetatenilor si fermierilor" a declarat ministrul leton al Agriculturii, Janis Duklavs.

Consiliul UE a precizat ca noile norme permit tarilor sa solicite ca teritoriul lor sa fie exclus atunci cand este autorizat un OMG la nivel european. La randul lor, statele membre in care sunt cultivate OMG trebuie sa aiba grija pentru a evita contaminarea transfrontaliera in statele membre in care aceste OMG sunt interzise.

Noile norme vor intra in vigoare in termen de 20 de zile de la publicarea lor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Statele europene au pareri impartite fata de organisme modificate genetic chiar daca acestea sunt cultivate pe scara larga in America si Asia. In timp ce Marea Britanie este favorabila insa multe alte state membre UE, inclusiv Franta si Germania, se opun. In ultimii 14 ani, in Uniunea Europeana doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultura, insa doar unul singur mai este cultivat si in prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto.