Funeraliile opozantului rus Boris Nemțov, asasinat vineri seara în apropierea Kremlinului, au loc astazi la Moscova, la centrul Andrei Sakharov, în prezența unor diplomați și responsabili europeni, în timp ce alții au afirmat că au fost împiedicați de autoritățile ruse să participe, relatează AFP, citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Funeraliile lui Boris Nemțov, mort la 55 de ani, urmează să se desfășoare în prezența ambasadorilor țărilor europene și a altor responsabili străini, printre care șeful diplomației lituaniene Linas Linkevicius, primarul Rigăi, Nils Usakovs, și ministrul adjunct al afacerilor externe polonez Konrad Pawlik.

Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat că autoritățile ruse i-au refuzat permisiunea să participe la funeralii, ca răspuns la sancțiunile europene împotriva Moscovei.

Eurodeputata letonă Dandra Kalniete a anunțat luni seara că i s-a refuzat accesul în aeroportul internațional Șeremetievo al capitalei ruse.

Ceremonia de adio este programată să înceapă marți, la 07h00 GMT, la Centrul Saharov din Moscova, urmată fiind de o slujbă religioasă ortodoxă, a indicat Konstantin Merzlikin, un colaborator apropiat al lui Boris Nemțov.

Anchetatorii ruși au declarat că nu resping nicio pistă: crimă politică, pista islamistă din cauza susținerii de către opozant a ziarului satiric francez Charlie Hebdo sau omor legat de conflictul ucrainean, comis de 'elemente radicale'.

Conducerea anchetei a fost încredințată generalului Igor Krasnov, cunoscut pentru că s-a ocupat mult de mediile naționaliste și radicale, în special în cadrul anchetelor asupra tentativei de asasinare în 2005 a lui Anatoli Ciubais, responsabil al unei întreprinderi publice și fost coleg al lui Boris Nemțov în guvernul rus în anii 1990, și asupra uciderii avocatului Stanislav Markelov și a jurnalistei Anastasia Baburova în 2009.

Tovarășii de luptă politică ai lui Boris Nemțov și-au exprimat uimirea că această crimă, 'planificată minuțios' potrivit anchetatorilor, a putut avea loc sub supravegherea forțelor de securitate, la doi pași de Kremlin.

'Este cvasiexclus ca Boris Nemțov să nu fi fost obiectul unei supravegheri' a serviciilor de securitate cu prilejul apropierii manifestației opoziției care era prevăzută pentru duminica trecută la Moscova, a estimat principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnâi.

Condamnat la sfârșitul lunii februarie la 15 zile de închisoare pentru distribuire ilegală de manifeste în metroul moscovit, acest opozant nu a fost autorizat de justiția rusă să asiste la funeraliile lui Boris Nemțov.

Unii observatori au subliniat faptul că numeroase camere de înregistrare supraveghează această zonă din apropierea Kremlinului, în care circulă și agenți în civil.

Imagini de proastă calitate difuzate sâmbătă seara de canalul de televiziune rus TVC și luate de o cameră aflată la mare distanță de podul pe care a fost ucis Nemțov arată desfășurarea asasinatului.

În momentul crimei, Boris Nemțov și însoțitoarea sa sunt acoperiți de o mașină de deszăpezire în unghiul de vedere al camerei. Poate fi văzut un individ, presupusul asasin, alergând spre șosea și urcându-se într-o mașină de culoare deschisă, care părăsește zona.

Manifestația programată pentru duminica trecută s-a transformat într-un marș în memoria lui Boris Nemțov, care a reunit mai multe zeci de mii de persoane. 50 dintre ele au fost arestate pentru încălcare ordinii publice.