Operatiunea militara americana Atlantic Resolve va fi extinsa in Romania, Bulgaria si posibil alte tari precum Cehia, Ungaria si chiar Georgia, in contextul tensiunilor din regiune, a anuntat Michael Foster, comandantul Brigazii 173 Aeropurtate a fortelor terestre ale SUA, cu baza in Italia, potrivit publicatiei BreakingDefense.com.

"Am avut unele discutii foarte bune cu privire la ce vom face in cazul unei agresiuni ruse, unei activitati in vecinatatea militarilor nostri", a spus Foster luni, la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS), un think tank cu sediul la Washington. "Cred ca avem elaborat un plan bun... as gresi daca v-as spune care este acesta", a afirmat el.

Insa, potrivit comandantului american, o invazie fulger a Rusiei in tarile baltice sau in alta parte este foarte putin probabila. "Da, rusii au demonstrat capacitatea de a concentra rapid forte la granite sau de a efectua exercitii amenintatoare", a spus el, "insa capacitatea si dorinta de a o folosi sunt doua lucruri foarte diferite".

Insa "putin probabil" nu e atat de linistitor pentru o tara mica, pentru care o actiune a Rusiei ar reprezenta o amenintare existentiala, noteaza publicatia Breaking Defense, exemplificand ca, daca Putin ar acapara o bucata de marimea peninsulei ucrainene Crimeea din Estonia - cel mai mic stat baltic si tinta lui favorita - ar insemna 60% din teritoriul acestei tari.

Astfel ca tarilor cel mai mult expuse la amenintarea rusa le pasa mai degraba sa aiba trupe americane pe teritoriile lor decat sa asculte estimarile americanilor cu privire la intentiile Rusiei, scrie Breaking Defense. Pentru a le reda linistea si pentru a mentine pacea in Europa, armata SUA extinde mobilizarile de trupe incepute vara trecuta in cadrul operatiunii "Atlantic Resolve". "Pana la sfarsitul verii, veti putea vedea o operatiune care se intinde de la Baltice pana jos la Marea Neagra", a spus Foster.

Elemente ale Diviziei 3 Infanterie vor fi dislocate de la Fort Stewart (Georgia, SUA) pentru a intari Atlantic Resolve, inclusiv comandamentul diviziei, pentru a oferi comanda si control de nivel inalt. Amplasarile de trupe aflate in curs in Polonia si tarile baltice vor fi redenumite "Atlantic Resolve North", a precizat Foster. O noua operatiune, denumita "Atlantic Resolve South", va aduce trupe in Bulgaria, Romania si posibil alte tari precum Cehia, Ungaria si chiar Georgia. Georgia este cea mai sensibila tara de pe lista, avand in vedere ca este singura care nu face parte din NATO si care a purtat recent un razboi cu Rusia.

Operatiunea Atlantic Resolve a fost lansata in aprilie anul trecut in tarile baltice si Polonia, reprezentand o modalitate de a demonstra angajamentul NATO in contextul in care regiunea se confrunta cu noi provocari privind securitatea.

Includerea Romaniei si a Bulgariei in aceasta operatiune se traduce si prin crestere de la 900, in prezent, la 1.900 a numarului de militari ce participa la exercitiile militare Atlantic Resolve, scria in luna februarie publicatia armytimes.com.