Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat luni ca discursul pe care urmeaza sa il rosteasca in Congresul american nu va fi indreptat impotriva presedintelui american Barack Obama, in pofida unor dezacorduri intre cei doi lideri pe tema programului nuclear iranian, relateaza AP, citat de Mediafax.

"Am o obligatie morala de a vorbi despre aceste pericole atat cat mai exista timp pentru a le preveni", a declarat Netanyahu in fata unui grup de lobby pro-Israel, la Washington, referindu-se la discursul pe care urmeaza sa-l rosteasca marti dimineata in Congresul american.

Benjamin Netanyahu a facut aceasta declaratie in contextul in care secretarul de Stat american John Kerry depune eforturi in vederea redactarii unui acord cu Iranul care trebuie incheiat pana la sfarsitul lui martie.

Potrivit presei, premierul israelian il va infrunta in Congres pe presedintele american, insistand ca viitorul Israelului si al lumii este pus in pericol de un "acord gresit" care ar urma sa fie incheiat cu Iranul pe tema programului sau nuclear.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost invitat sa rosteasca un discurs in Congresul Statelor Unite pe 11 februarie, in contextul dezbaterilor privind Iranul. Invitatia a fost facuta de presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner. Invitarea lui Benjamin Netanyahu este un gest de sfidare a presedintelui democrat Barack Obama, care incearca sa impiedice ingerintele Congresului dominat de republicani in negocierile dintre Teheran si marile puteri pe tema programului nuclear iranian.

Presedintia Statelor Unite a reactionat vehement fata de invitarea in Congres a premierului Benjamin Netanyahu, considerand ca este o incalcare a protocolului. "Protocolul clasic prevede ca liderul unei tari sa ia contact cu liderul tarii in care se deplaseaza; acest eveniment este in afara protocolului. Israelul nu ne-a informat in legatura cu aceasta vizita", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe. Benjamin Netanyahu este in campanie electorala inaintea alegerilor legislative anticipate din 17 martie.

Pe fondul nemultumirii Casei Albe, Netanyahu a stabilit ca va merge in Congresul Statelor Unite pe 3 martie, in loc de 11 februarie.