Coreea de Nord a lansat doua rachete cu raza scurta de actiune in Marea Japoniei, a anuntat luni un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apararii, ca riposta fata de exercitiile militare comune desfasurate de Statele Unite si Coreea de Sud, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Rachetele au fost lansate de pe coasta de vest a Coreei de Nord, luni, la ora 06.30 si, respectiv, 06.40 (duminica, 23.30, respectiv 23.40, ora Romaniei), a declarat oficialul citat de CNN. Acestea au fost lansate dintr-o zona situata in apropiere de Nampo City, la circa 60 de kilometri sud-vest de Phenian. Cele doua proiectile ar fi zburat 490 de kilometri inainte de a ateriza in mare in estul peninsulei, potrivit oficialului sud-coreean.

Avand in vedere viteza, altitudinea si distanta pe care s-au deplasat rachete, se presupune ca acestea sunt de tipul Scud-Sc, potrivit Ministerului sud-coreean al Apararii.

Rachetele au fost lansate in timp ce Statele Unite si Coreea de Nord au inceput exercitiile militare anuale, descrise drept un "antrenament neprovocator" care are o "importanta componenta de pregatire" pentru apararea Coreei de Sud.

Agentia nord-coreeana KCNA a criticat exercitiile militare comune luni, afirmand ca aceste nu sunt "altceva decat o perdea de fum" menita sa "acopere invazia surpriza in Nord".

Coreea de Nord a fost informata la 24 februarie in legatura cu aceste exerctii, a declarat Kim Min-seok, purtatorul de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii. "Coreea de Nord a lansat (proiectile) intr-un mod similar in trecut", a afirmat el luni. "De cateva ori, ei au lansat (proiectile) de pe coasta de vest in largul coastei de est a Peninsulei Coreene", a adaugat el.