Partidul Reformist (centru stanga), aflat la guvernare din 1999, a castigat alegerile legislative organizate duminica in Estonia. Partidul Reformist a obtinut 30 dintre cele 101 fotolii de deputat, fata de 27 obtinute de formatiunea pro-rusa Centru, pe care unele sondaje o cotau ca favorita inaintea scrutinului, potrivit AFP. Social-democratii au obtinut 15 locuri in Parlament, iar conservatorii 14. Partidul Reformist a guvernat, pana la aceste alegeri, impreuna cu social-democratii, cele doua formatiuni avand impreuna 52 de mandate din totalul de 101 din Parlament.

Campania electorala din aceasta tara cu 1,3 milioane de locuitori s-a concentrat pe nevoia sporirii masurilor de securitate, pe fondul ingrijorarii ca Moscova ar putea incerca sa destabilizeze tarile baltice in contextul crizei ucrainene.

Estonia, ca si Letonia si Lituania, si-au recastigat independenta fata de Uniunea Sovietica in 1991. In toate cele trei tari traieste un numar important de minoritati ruse. Aceasta minoritate tinde sa sustina partidul pro-rus Centru, care are un tratat de cooperare cu partidul Rusia Unita al presedintelui rus Vladimir Putin, in timp ce etnicii estoni voteaza cu celelalte partide.

Anexarea Crimeii si actiunile ruse in Ucraina sunt urmarite atent in aceasta fosta republica sovietica de 1,3 milioane de locuitori, dintre care un sfert vorbitori de limba rusa, care a divortat de URSS in 1991. Exercitiile militare ruse la frontiera estona cu cateva zile inaintea scrutinului au intarit temerile celor care au afirmat ca Kremlinul intentioneaza sa destabilizeze state foste membre ale Uniunii Sovietice.