Germania este pregatita sa vanda obuziere Lituaniei, a anuntat sambata revista Der Spiegel, potrivit Reuters. Vice-ministrul Apararii Katrin Suder a declarat intr-o intalnire a comitetului pentru aparare ca ar fi posibil ca Berlinul sa vanda obuziere Lituaniei, in conditiile in carr fortele armate germane dispun de suficiente astfel de piese de artilerie.

Obuzier PzH 2000 din dotarea Armatei GermaneFoto: Bundeswehr

Potrivit Der Spiegel, Suder a subliniat ca Germania vrea sa isi ajute partenerul NATO sa isi modernizeze fortele armate si ca ar ￯examina favorabil￯ o eventuala solicitare pentru obuziere.

Un purtator de cuvant al Ministerului german al Apararii a precizat ca Lituania nu a transmis o solicitare oficiala insa tara baltica si-a exprimat interesul iar Germania este pregatita sa ajute.

Lituania, precum Estonia si Letonia, este ingrijorata de anexarea Crimeei de catre Rusia si de sprijinul acordat de Moscova rebelilor din estul Ucrainei, interpretandu-le ca o posibila actiune premergatoare reafirmarii autoritatii rusesti asupra fostelor teritorii sovietice.