Asasinarea liderului opozitiei ruse Boris Nemtov, in noaptea de vineri spre sambata, la Moscova, inaintea unui miting de amploare al opozitiei, programat pentru duminica, ar putea declansa o riposta si ar putea conduce la multiplicarea protestelor in Rusia, comenteaza agentia Stratfor, citata de Mediafax.

Nemtov este unul dintre membrii grupului recunoscut ca fiind anti-Putin, care ii include pe fostul magnat Mihail Hodorkovski, fostul premier Mihail Kasianov (Uniunea Populara Democrata), Garry Kasparov (coalitia Cealalta Rusia) si Vladimir Rijkov (Partidul Republican al Rusiei). Ca majoritatea acestor lideri, Nemtov are o reputatie echivoca in Rusia. Mare parte din populatie il asociaza pe Nemtov cu planul economic dezastruos al fostului presedinte Boris Eltin din anii '90. In acelasi timp insa, Nemtov a trecut in tabara anti-Kremlin a bloggerului anticoruptie Aleksei Navalnii, care este considerat principalul lider al opozitiei in Rusia.

Navalnii si sustinatorii sai intentioneaza sa organizeze mitinguri de amploare la Moscova si in alte 14 orase rusesti la 1 martie - prima demonstratie de acest fel de la cele din 2011-2012 impotriva Kremlinului - care vor protesta fata de actiunile din Ucraina, inrautatirea situatiei economice a tarii si fata de coruptia la nivel guvernamentale. Mitingul va fi condus de Navalnii dar vor participa aproape toate grupurile de opozitie, cu scopul de a aduce peste 100.000 de manifestanti doar la Moscova. Protestul va fi cel mai important test pentru opozitie, mai ales pe fondul cresterii popularitatii lui Putin.

Moartea lui Nemtov va face insa evenimentul si mai important. Impuscarea lui in plina strada la Moscova va aduce o serie de teorii ale conspiratiei in Rusia, deoarece Kremlinul astepta de multa vreme sa il indeparteze din calea sa pe Nemtov. Acesta din urma a declarat presei cu cateva saptamani in urma ca se teme ca Vladimir Putin il va ucide.

In orice caz, Kremlinul stie ca moartea lui Nemtov inaintea mitingului planificat pentru duminica ar putea avea repercusiuni si ar putea genera si mai multe proteste, comenteaza Stratfor, adaugand ca este de urmarit amploarea protestelor de la 1 martie si daca Putin va putea mentine pacea. Asa cum afirma Lenin, scopul terorismului este sa creeze teroare. Moartea lui Nemtov a avut ca scop sa creeze teroare. Intrebarea este cine vrea sa o creeze, conchide Stratfor.