Opozantul rus Boris Nemtov a fost impusct in centrul Moscovei in noaptea de vineri spre sambata, a anuntat politia capitalei, relateaza AFP. Politia, citata de agentia de presa RIA Novosti, a raportat ca mai multe persoane au fost martori la asasinat. Intr-un interviu recent, Boris Nemtov declara ca se teme de presedintele rus Vladimir Putin si ca acesta ar putea sa il omoare din cauza opozitiei sale fata de razboiul din Ucraina, noteaza BBC. In acelasi timp, conform unui purtator de cuvant al Kremlinului, Putin a condamnat aceasta crima.

Boris NemtovFoto: Agerpres

"Boris Nemtov se plimba alaturi de o tanara pe Marele pod de piatra (Bolshoy Kamenny), aflat in apropierea Kremlinului, moment in care a fost impuscat in spate de patru ori, acest lucru ducand la moartea sa", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Interne, Elena Alexeeva, postului Rusia 24.

"In fata mea, vad corpul lui Boris. Erau o multime de politisti in jur", a declarat un apropiat al lui Nemtov, opozantul Ilia Iasin, agentiei Ria Novosti.

Intr-un interviu recent, Boris Nemtov declara ca se teme de presedintele rus Vladimir Putin si ca acesta ar putea sa il omoare din cauza opozitiei sale fata de razboiul din Ucraina, noteaza BBC. In acelasi timp, conform unui purtator de cuvant al Kremlinului, Putin a condamnat aceasta crima.

Asasinarea liderului de opozitie Boris Nemtov "poarta semnele distinctive ale unui asasinat la comanda si reprezinta o provocare", a declarat presedintele Vladimir Putin, citat de purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov. In plus, Putin a cerut comitetului de ancheta, Ministerului de Interne si FSB-ului (fostul KGB) sa investigheze asasinatul.

UPDATE Angela Merkel se declara "consternata" de o "crima lasa" si ii cere presedintelui Putin sa faca lumina in acest caz.

Casa Alba a condamnat "uciderea brutala" a lui Boris Nemtov si a cerut "guvernului rus sa demareze o ancheta prompta, impartiala si transparenta". De asemenea, Consiliul National de Securitate al presedintelui Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj in care sustine ca cei responsabili de moartea lui Nemtov trebuie sa fie "adusi in fata justitiei".

Alte reactii ale unor lideri dupa asasinarea lui Boris Nemtov

  • Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a condamnat crima intr-un mesaj trimis pe o retea de socializare: "Eu sunt socat si consternat de faptul ca principalul lider al opozitie, Boris Nemtov a fost impuscat. Criminalii trebuie adusi in fata justitiei".
  • "Aceasta este o tragedie teribila pentru intreaga tara", a declarat fostul ministru de finante al Rusiei, Alexei Koudrine.
  • Mihail Kasianov, fost prim-ministru in era Putin si actual membru al opozitiei, a declarat ca aceasta crima a fost “pretul pe care a trebuit sa-l plateasca Boris pentru ca a luptat ani de zile pentru ca Rusia sa devina o tara libera si democratica”. "In secolul XXI, in 2015, un lider al opozitiei este ucis sub zidurile Kremlinului. Aceasta depaseste orice imaginatie", a concluzionat Kasianov.
  • Presedintele ucrainean Petro Porosenko a reactionat de asemenea: "El (Boris Nemtov - n.red.) a fost o punte intre Ucraina si Rusia, iar aceasta legatura a fost distrusa de focurile de arma ale unui asasin. Cred ca acest lucru nu este intamplator".
  • Un responsabil al Partidului Comunist din Rusia, Ivan Melnikov, a declarat ca "aceasta intamplare este o provocare sangeroasa (…) de a revigora isteria anti-rusa din strainatate".

Boris Nemtov trebuia sa participe duminica la o demonstratie a opozitiei intr-un cartier periferic al Moscovei. Un lider al evenimentului, Leonid Volkov, a anuntat ca demonstratia a fost anulata si va fi inlocuita cu un mars in memoria lui Nemtov.

Boris Yefimovich Nemtov, in varsta de 55 de ani, a fost vicepremier in cadrul guvernului condus de Boris Eltin in ani 1990. El si-a castigat reputatia de reformator economic in timpul guvernarii unuia dintre cele mai mari orase din Rusia, Nijni Novgorod. Cazut in dizgratia lui Vladimir Putin, succesorului lui Boris Eltin, acesta avea sa devina unul dintre cei mai vocali politicieni ai opozitiei. Nemtov critica ineficienta guvernului, coruptia larg raspandita si politica Kremlinului asupra Ucrainei, care a tensionat relatiile Rusia-Occident pana la un nivel nemaivazut din perioada Razboiului Rece. El a ajutat la organizarea unor proteste de strada si a scris pe larg despre coruptia oficiala.

In ultimul mesaj postat pe Twitter, Nemtov a facut un apel la opozitia dezbinata din Rusia de a se uni intr-un mars anti-razboi care era planificat pentru duminica.

"Daca sustii oprirea razboiului dintre Rusia si Ucraina, daca sustii oprirea agresiunii lui Putin, vino pe 1 martie in Maryino (Maryino este o statie de metrou din cartierul cu acelasi nume, fiind cel mai populat cartier din Moscova - n.red.)".