Doi romani si un italian, arestati in decembrie in Muntenegru si acuzati ca au conspirat in Europa pentru a vinde arme unor informatori care au pretins ca vor sa doboare elicoptere americane in Columbia, au pledat nevinovat, joi, in fata unui tribunal federal din New York, relateaza AP, citata de Mediafax.

Cristian Vintila, Massimo Romagnoli si Virgil Flaviu Georgescu au fost extradati din Muntenegru, unde fusesera arestati in decembrie. Vintila si Georgescu traiau in Romania, iar Romagnoli in Grecia, au afirmat procurorii.

"Potrivit acuzatiilor, acesti trei barbati erau deja si voiau sa fie niste vanzatori de moarte, care sa vanda arme sofisticate unor organizatii teroriste", a declarat procurorul american Preet Bharara intr-o declaratie.

Procurorii sustin ca Georgescu, Romagnoli si Vintila s-au oferit anul trecut sa vanda arme, inclusiv mitraliere si lansatoare de rachete, unor informatori care au pretins ca sunt asociati cu Fortele armate Revolutionare din Columbia. Actul de acuzare afirma ca informatorii le-au spus celor trei barbati ca vor folosi armele impotriva fortelor americane care ajuta Guvernul columbian.

Cei trei barbati au fost arestati in decembrie in Podgorita, Muntenegru, de autoritatile locale, in timp ce se pregateau sa finalizeze tranzactia. Potrivit actului de acuzare de la Tribunalul federal din Manhattan, incepand din mai 2014, Vintila este traficant de arme stabilit in Romania, Romagnoli este un traficant de arme stabilit in Europa, care poate furniza Certificate de utilizator (EUC) pentru armament militar, iar Georgescu este broker de arme stabilit in Romania.

In perioada mai-octombrie 2014, cei trei au conspirat in vederea vanzarii unui arsenal de arme, inclusiv arme automate si tunuri antiaeriene, stiind ca armele urmau sa ajunga la FARC, care urma sa le foloseasca impotriva Statelor Unite. In cursul unor intrevederi si discutii telefonice inregistrate, cei trei au convenit sa vanda armele unui numar de trei surse care lucreaza cu Agentia americana antidrog (DEA) si care au precizat ca le achizitioneaza pentru FARC.

Vintila, Romagnoli si Georgescu au convenit sa le furnizeze armele surselor stiind ca acestea vor fi folosite pentru a ucide cetateni americani si, in particular, pentru a dobori elicoptere si avioane americane. Romagnoli s-a angajat de asemenea sa furnizeze Certificate de utilizator (EUC), pentru a face tranzactia sa para legitima.

In timpul intrevederilor inregistrate, cei trei au prezentat surselor cataloage cu armament militar si au discutat despre modalitatea de plata si livrare a armelor. Vintila le-a prezentat surselor un catalog care includea pistoale si arme automate, iar Romagnoli a prezentat un catalog cu arme automate si lansatoare de rachete, precum si o mostra de Certificat de utilizator.

Cei trei suspecti sunt vizati de doua acuzatii de terorism, respectiv conspiratie in vederea uciderii unor ofiteri sau angajati ai SUA (pentru care pedeapsa maxima este inchisoarea pe viata) si conspiratie in vederea furnizarii de sprijin material sau resurse unei organizatii teroriste straine (pentru care pedeapsa maxima este 15 ani de inchisoare).