Justitia argentiniana a respins joi cererea de punere sub acuzare a presedintei Cristina Kirchner pentru o presupusa intelegere secreta cu Iranul in vederea protejarii autorilor atentatului din anul 1994 asupra centrului evreiesc AMIA, solicitare ce fusese formulata de procurorul Alberto Nisman, care intre timp a murit in circumstante misterioase, transmit agentiile Reuters si EFE.

Conform unui comunicat oficial, magistratul Daniel Rafecas, cel care a luat decizia, a apreciat ca analiza dovezilor prezentate de Nisman - mai multe interceptari telefonice - nu sustin acuzatiile formulate. Hotararea nu este definitiva, procurorul Gerardo Pollicita, care a preluat dosarul dupa moartea lui Nisman, avand posibilitatea sa ceara reexaminarea cazului, citeaza Agerpres.

Procurorul Alberto Nisman a condus comisia constituita de justitia argentiniana pentru investigarea atentatului din anul 1994 asupra sediului din Buenos Aires al centrului evreiesc AMIA, soldat cu 85 de morti si 300 de raniti.

Luna trecuta, el a declarat, sustinandu-si afirmatiile pe convorbiri interceptate, ca presedinta Kirchner a dat instructiuni pentru semnarea unui acord cu Iranul astfel incat autorii acelui atentat, dati in urmarire internationala prin Interpol, dar care nu au niciodata capturati, sa scape nejudecati.Totodata, procurorul a cerut audierea presedintei Kirchner si a altor oficiali pe care i-a acuzat de complicitate in aceasta actiune, printre acestia numarandu-se si ministrul de externe Hector Timerman.

Dar la patru zile dupa aceste declaratii, procurorul Nisman a fost gasit mort in locuinta sa, cu un pistol langa el. Autoritatile argentiniene au avansat ipoteza sinuciderii, dar exista si pareri despre o 'sinucidere indusa', aluzie la posibilitatea ca el sa fi fost determinat cumva sa recurga la acest gest.

Presedinta Cristina Kirchner a respins toate acuzatiile si le-a pus pe seama unui complot impotriva ei condus de ofiteri din serviciile secrete, ea hotarand ulterior pur si simplu desfiintarea principalului serviciu de informatii al tarii si crearea unei agentii federale in locul acestuia. Chiar in ziua in care magistratul Rafecas a decis neinceperea urmaririi penale impotriva presedintei Kirchner, parlamentul de la Buenos Aires a votat o noua lege care reglementeaza functionarea serviciilor de informatii.

Tot joi, Cristina Kirchner a anuntat inlocuirea premierului Jorge Capitanich si a mai multor membri din cabinetul acestuia, fiind remaniat inclusiv seful diplomatiei, Hector Timerman.