Presedintele SUA, Barack Obama, i-a vizat pe adversarii sai republicani si pe posibilii candidati la prezidentialele din 2016, miercuri, in Florida (sud-est), unde i-a indemnat pe americani sa le pretinda acestora sprijin pentru reforma sa in domeniul imigratiei, transmite AFP.

Aflat la Miami pentru a-si apara planul pentru imigratie care face obiectul unei batalii dure in Congresul dominat de republicani, Barack Obama a facut direct apel la numeroasa comunitate latino-americana din Florida, care sustine masiv dorinta sa de a regulariza circa 5 milioane de persoane fara acte de identitate. "Pentru viitorii candidati la prezidentiale, atunci cand va vor cere votul, prima intrebare ar trebui sa fie: ", a afirmat el.

Liderul de la Casa Alba a reamintit ca, desi a ocolit Congresul la mijlocul lui noiembrie prezentand o serie de decrete, va avea nevoie ca parlamentul sa adopte aceste legi pentru a deveni permanente, potrivit Agerpres.

Principala sa masura era acordarea unui permis de munca de trei ani oricarui imigrant ilegal care se afla de peste cinci ani in Statele Unite si care are un copil american sau titular al statutului de rezident permanent.

"Trebuie sa facem sa treaca legea noastra. Trebuie mentinuta presiunea asupra Congresului. Presiunea trebuie sa ramana asupra republicanilor care blocheaza o reforma justa a imigratiei", a adaugat Barack Obama.

Republicanii se opun in majoritate acesteia, chiar daca unele figuri marcante ale partidului, cum este fostul guvernator al Floridei Jeb Bush, si-au nuantat pozitia.

In urma cu o saptamana, un judecator federal din Texas a anuntat suspendarea masurilor adoptate prin decret de presedintele Barack Obama pentru regularizarea situatiei a milioane de imigranti ilegali, care altfel ar risca sa fie expulzati.

In replica, administratia de la Washington a inaintat recurs si a cerut sa suspende blocarea temporara decretata de judecatorul federal Andrew Hanen ce impiedica punerea in aplicare a primei faze a masurilor lui Obama.