Discursul pe care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, urmeaza sa il rosteasca la inceputul lunii martie in Congresul american, contestat de Casa Alba, risca sa afecteze grav relatia dintre Israel si SUA, avertizeaza Susan Rice, consilier prezidential american pentru Securitatea nationala, potrivit Mediafax.

"Am fost norocosi ca pana acum nu fusesera introduse elemente politice in relatia dintre Israel si Statele Unite", a declarat Susan Rice, potrivit Jerusalem Post.

"Dar ceea ce s-a intamplat in ultimele saptamani - prin invitatia facuta de presedintele Camerei Reprezentantilor si acceptarea de catre premierul Netanyahu, cu doar doua saptamani inaintea alegerilor din Israel - este ca, de ambele parti, exista partizanat politic", a adaugat Rice.

"Deciziile ambilor politicieni sunt nu doar nefericite, ci si distructive. Influenta politica in relatiile dintre Statele Unite si Israel este o problema", atrage atentia Rice.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a fost invitat sa rosteasca un discurs in Congresul Statelor Unite pe 11 februarie, in contextul dezbaterilor privind Iranul. Invitatia a fost facuta de presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner. Invitarea lui Benjamin Netanyahu este un gest de sfidare a presedintelui democrat Barack Obama, care incearca sa impiedice ingerintele Congresului dominat de republicani in negocierile dintre Teheran si marile puteri pe tema programului nuclear iranian.

Presedintia Statelor Unite a reactionat vehement fata de invitarea in Congres a premierului Benjamin Netanyahu, considerand ca este o incalcare a protocolului. "Protocolul clasic prevede ca liderul unei tari sa ia contact cu liderul tarii in care se deplaseaza; acest eveniment este in afara protocolului. Israelul nu ne-a informat in legatura cu aceasta vizita", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe. Benjamin Netanyahu este in campanie electorala inaintea alegerilor legislative anticipate din 17 martie.

Pe fondul nemultumirii Casei Albe, Netanyahu a stabilit ca va merge in Congresul Statelor Unite pe 3 martie, in loc de 11 februarie.