Rusia ar putea incerca sa destabilizeze tari care nu sunt membre NATO precum Republica Moldova si Muntenegru, atrag atentia oficiali din cadrul Departamentului american al Apararii audiati in Congresul SUA pe tema oportunitatii oferirii de armament letal Ucrainei, potrivit Mediafax.

Potrivit ABC News, oficiali de la Pentagon le-au transmis membrilor Comisiei Fortelor Armate din Camera Reprezentantilor ca Rusia ar putea extinde ingerintele in alte regiuni ale Ucrainei.

In plus, potrivit oficialilor citati, Rusia ar putea incerca sa destabilizeze tari nonmembre NATO precum Republica Moldova si Muntenegru.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO din Europa, a declarat ca a prezentat Administratiei Barack Obama optiunile pe care le are la dispozitie in privinta crizei din Ucraina. Printre acestea se numara oferirea de armament greu armatei ucrainene si instruirea personalului militar.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a afirmat marti ca Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana trebuie sa mentina sanctiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, deoarece altfel exista riscul destabilizarii Republicii Moldova si a tarilor baltice. Sanctiunile economice impuse Rusiei trebuie extinse si inasprite daca presedintele rus, Vladimir Putin, nu va retrage trupele din Ucraina, a declarat David Cameron in fata membrilor Comisiei parlamentare britanice pentru Relatia cu Guvernul.

Occidentul trebuie sa mentina sanctiunile impuse Rusiei, pentru a contracara actiunile acestei tari. "Instabilitatea la care riscam sa asistam daca nu vom contracara Rusia ne va afecta pe toti pe termen lung, pentru ca vom observa noi actiuni destabilizatoare. Ar putea fi vizata Republica Moldova si tarile baltice", a subliniat Cameron.