Principalele lanturi de supermarketuri si farmacii din Rusia, sub presiunea guvernului, au decis miercuri sa inghete preturile la produsele de prima necesitate, care au crescut puternic in urma crizei monetare, afectand dur cele mai sarace patuiri ale populatiei, scrie AFP.

Intre caderea rublei si embargoul decretat asupra importurilor din UE si Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile internationale impuse in criza ucraineana, preturile legumelor, carnii si medicamentelor au cunoscut cresteri spectaculoase.

Sub presiunea guvernului, federatia de distributie in masa ACORT, care regrupeaza, printre altii, Magnit, X5, Auchan, Lenta sau Metro, a anuntat blocarea preturilor la "peste 20 de produse importante social, de prima necesitate, pentru doua luni".

Aceste decizii ar putea "contribui la stabilizarea situatiei pe piata produselor alimentare in interesul populatiei", a explicat organizatia, intr-un comunicat, cerand producatorilor si furnizorilor sa participe la aceste eforturi.

Lista precisa a produselor vizate nu a fost publicata dar, potrivit ziarului Vedomosti, ea include carnea, pestele, laptele, zaharul, sarea, cartofii, mere etc.

Potrivit statisticilor oficiale, preturile alimentare au crescut in medie cu peste 15% anul trecut iar tendinta s-a accelerat de la inceputul acestui.

AVE, care reuneste mai multe retele de farmacii (730), a afirmat ca va lua masuri similare pentru medicamente vitale care trateaza boli grave sau cronice.

O are parte a medicamentelor consumate in Rusia este importata iar preturile au crescut in medie cu 20% - 30% din cauza prabusirii rublei. Medicii denunta o penurie de anumite medicamente, inclusiv impotriva cancerului, si nu este rar sa vezi pensionarii facand turul farmaciilor in cautarea celui mai mic pret.