Separatistii pro-rusi incearca sa demonstreze ca respecta conditiile acordului Minsk 2, miercuri, in timp ce presiunea occidentala asupra Rusiei sporeste, dupa ce Statele Unite au afirmat ca Moscova "minte in fata" atunci cand neaga rolul jucat in Ucraina, scrie AFP.

Pe teren, armata ucraineana a notat o "reducere considerabila" a tirurilor rebele, subliniind insa ca nu poate vorbi inca de un "adevarat armistitiu", asa cum prevede acordul Minsk 2 semnat in 12 februarie.

Rebelii au dus un grup de ziaristi la Obilne, la 20 km sud de Donetsk pentru a arata ceea ce ei au prezentat drept o "retragere a armelor grele".

Ziaristii au vazut o coloana de 14 tunuri mobile de 122 mm si mai multe camioane deplasandu-se dinspre vest, unde se afla linia frontului, in directia orasului Starobeseve, in sud.

"Aplicam acordul de la Minsk" semnat sub medierea presedintelui francez si a cancelarului german Angela Merkel si care prevede retragerea armelor grele si crearea unei zone tampon extinse in jurul liniei frontului, a declarat Nikolai, un comandant rebel.

"Ieri, am retras lansatoare de rachete Grad si alaltaieri tancuri", a afirmat acesta. El a refuzat sa indice unde erau pozitionate armele sau unde vor fi deplasate, vorbind despre "secretul militar".

Misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a afirmat insa ca nu poate confirma nicio retragere inainte de a primi informatii de la beligeranti despre locul unde aceste arme vor fi amplasate.

Amenintarea de noi sanctiuni

Presiunea a crescut cu un grad asupra Rusiei, acuzata de Kiev si de Occidentali ca inarmeaza rebelii pro-rusi si ca are trupe in Ucraina. Moscova neaga orice implicare in acest conflict in care si-au pierdut viata 5.800 de oameni in zece luni.

Rusia "efectueaza cel mai deschis si cel mai important exercitiu de propaganda de la momentul maxim al Razboiului Rece", a afirmat secretarul american de Stat John Kerry, in fata unei comisii a Senatului, afirmand ca liderii rusi "te mint in fata despre ceea ce fac acolo".

"Miscarea separatista este, potrivit noua, o extensie de facto a armatei ruse si un instrument al puterii nationale rusesti", a acuzat seful diplomatiei americane.

Premierul britanic David Cameron a evocat ideea de a exclude Rusia din sistemul de plati interbancare Swift daca Moscova continua sa "dezmembreze" Ucraina. Pe de alta parte, a anuntat trimiterea de instructori militari pentru a antrena trupele ucrainene.

Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, a afirmat ca noi sanctiuni impotriva Rusiei "vor fi repuse la nivel european" in cazul unor atacuri ale separatistilor pro-rusi impotriva portului strategic ucrainean Mariupol, ultimul mare oras din estul rebel ramas sub controlul Kievului.

Dupa intrarea in vigoare a acordului de incetare a focului, rebelii au preluat controlul asupra orasului strategic Debaltseve, la jumatatea drumului intre fiefurile rebele Donetsk si Lugansk.

Ucraina si-a exprimat regretul marti, la capatul unei reuniuni a ministrilor de externe rus, francez, german si ucrainean, ca nu a fost condamnata ocuparea orasului Debaltseve.