Militantii ISIS au rascolit biblioteca din Mosul si au ars peste 1000 de manuscrise si documente rare, noteaza The Independent. Oficialii au precizat ca 8000 de carti au fost distruse de militantii islamici extremisti.

Potrivit directorului bibliotecii din Mosul, Ghanim al-Ta’an, militantii au demolat cladirea utilizand dispozitive explozive.

"Oamenii au incercat sa impiedice gruparea terorista de la a incendia biblioteca, dar nu au reusit", a spus o sursa pentru IraqiNews.

Rapoartele ulterioare au indicat ca extremistii au intrat in biblioteca, in timp ce studentii au privit cu groaza, si au ars textele culturale si stiintifice.

Printre documentele pierdute se afla o colectie de ziare irakiene de la inceputul secolului 20, harti, carti si colectii din perioada otomana.

Un profesor de istorie de la Universitatea din Mosul a declarat ca extremistii au inceput distrugerea bibliotecilor la inceputul acestei luni.

Acesta sustine ca membrii ISIS au provocat pagube in special in biblioteca musulmana sunita, care are o vechime de 265 de ani, biblioteca latina, Manastirea Parinitilor Dominicani si Biblioteca Centrala din Mosul, care detinea manuscrsie ce datau din anul 5000 I.Hr.

Unii localnicii au spus insa ca nu toate cartile au fost arse si ca au vazut camioane cu placute de inmatriculare siriene incarcate cu documente in mijlocul noptii.