​Concernul rus Rostec a oferit Teheranului posibilitatea de a achizitiona rachete de aparare antiaeriana Antey-2500. Deocamdata, nu exista o intelegere in acest sens, dar partea iraniana analizeaza oferta venita drept compensare pentru o tranzactie blocata in 2010. Embargoul ONU impotriva Iranului este in continuare in vigoare, dar, in conditiile actuale, nu e clar cat de dispusa e Moscova sa il respecte.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agentia rusa Tassil citeaza pe seful Rostec, Serghei Chemezov, cu o declaratie facuta la o conferinta internationala desfasurata la Abu Dhabi. Regimul de la Teheran analizeaza, in prezent, aceasta oferta venita ca masura de compensare pentru o livrare de sisteme de rachete S-300, esuata in anul 2010.

Antey-2500 reprezinta o varianta mai moderna a sistemului S-300. Conform specificatiilor producatorului rus, acesta poate intercepta chiar si rachete cu raza medie de actiune de pana la 2.500 km.

In 2010, Federatia Rusa anula unilateral, la presiunea Occidentului, un contract de livrare a sistemului de rachete S-300 catre Iran. SUA si Israelul intervenisera pe langa Moscova si cerusera acest pas in ideea in care Iranului ar fi putut utiliza rachetele pentru apararea instalatiilor sale nucleare.

Negocierile privind un acord definitiv in problema programului nuclear al Teheranului sunt in impas in acest moment. Israelul, care se simte amenintat de Iran si de ambitiile sale nucleare, isi tine deschisa optiunea de a derula raiduri aeriene impotriva instalatiilor atomice iraniene.

Pentru anularea contractului din 2010, Iranul a dat in judecata Rusia la Curtea Internationala de arbitraj de la Geneva si a cerut compensatii de 4 miliarde de dolari. Cauza nu este inca solutionata.

Raspuns pentru „interventia expansionista a SUA”

Desi Iranul este subiect al unui embargou ONU de livrare de arme, confruntarea dintre Rusia si Occident in contextul crizei ucrainene ridica mari semne de intrebare in legatura cu disponibilitatea Moscovei de a-l respecta in continuare. De altfel, ministrul rus al apararii a efectuat o vizita la Teheran in luna ianuarie, unde a semnat cu omologul sau unacord de cooperare militara mai stransa.

Acest acord ruso-iranian a fost descris ca o reactie a celor doua tari la „imixtiunea americana”. Mai exact, ministrul iranian al apararii a spus ca „Iranul si Rusia pot infrunta interventia expansionista si lacomia SUA prin cooperare, sinergii si activarea capacitatilor strategice”. Partea rusa a subliniat ca sanctiunile occidentale au adus cele doua tari pe o pozitie de cooperare intensificata in domeniul apararii. Presa rusa a descris acordul semnat la Teheran drept un pas spre rezolvarea livrarii de rachete, iar ministrii declarau ca s-a discutat si aceasta chestiune.

Livrarile de arme cresc „in ciuda sanctiunilor”

In plus, Moscova are si interese economice in Iran. Prima centrala nucleara a tarii, cea de la Bushehr, a fost construita de rusi si predata iranienilor spre operare in septembrie 2013. In toamna anului trecut a fost semnat un acord care prevede constructia mai multor reactoare cu tehnologie ruseasca in Iran.

Seful concernului Rostec a mai declarat la Abu Dhabi ca „(…) oricine intelege asta: cu cat exista mai multe conflicte, cu atat mai multe arme cumpara de la noi”. Livrarile de armament rusesc au ajuns anul trecut la 13 miliarde de dolari si au fost directionate, cu precadere, catre Orientul Mijlociu si America Latina. „Volumele continua sa creasca in ciuda sanctiunilor”, a mai spus Chemezov.