Lista cu reformele promise de Atena creditorilor internationali pentru a obtine extinderea cu patru luni a imprumutului international va ajunge la Bruxelles abia marti dimineata in loc de luni, o intarziere cauza de dificultati in elaborarea documentului, scrie AFP.

UPDATE Grecia a trimis o lista cu planurile de reforma economica la institutiile europene si Fondul Monetar International la miezul noptii de luni spre marti, a spus o sursa apropiata Uniunii Europene pentru Reuters.

"In opinia Comisiei, aceasta lista este suficient de cuprinzatoare pentru a fi un bun punct de plecare pentru ca sa fie incheiat cu succes acordul de imprumut", a spus sursa. "Suntem incurajati, in special, de angajamentul ferm de combatere a evaziunii fiscale si a coruptiei", a adaugat sursa citata.

Lista cu propunerile de reforma a circulat intre guvernul lui Alexis Tsipras si liderii Zonei euro pe tot parcursul zilei de luni. Iar, luni seara, guvernul grec a publicat o lista numita "definitiva' cu masuri menite sa-i multumesca pe creditorii internationali, dar si altele mai riscante, aflate in programul electoral Syriza, partidul de stanga radicala venit la putere in 25 ianuarie.

"Lista de reforme va fi trimisa maine dimineata ministrilor de finante ai Eurogrupului", a anuntat luni o sursa guvernamentala greaca, citata de AFP.

Aceasta usoara intarziere, a asigurat sursa citata, nu va impiedica desfasurarea unei conferinte telefonice marti dupa-amiaza intre ministrii de finante ai Eurogrupului pentru a examina detaliile propunerilor grecesti de care depinde aprobarea prelungirii ajutorului financiar al tarii. Printre masurile anuntate figureaza toate masurile sociale pentru categoriile vulnerabila anuntate in campania electorala, a explicat aceeasi sursa, fara a vorbi despre costurile acestor masuri.

Este vorba mai ales despre furnizarea de electricitate gratuita pentru 300.000 de familii nevoiase, acces gratuit la serviciile de sanatate, distributia de cupoane de ajutor alimentar si de transport pentru cei mai saraci precum si un sprijin financiar specific pentru pensionari cu pensii mici.