Dupa anexarea Crimeii si preluarea sub control a celor doua provincii separatiste proruse din estul Ucrainei, pentru presedintele rus Vladimir Putin harta Rusiei si a "vecinatatii apropiate" arata mai frumos fata de acum un an, dar, dincolo de puterea sa de decizie asupra viitorului Ucrainei, el este vazut in Europa si in Statele Unite drept o amenintare la adresa intregii ordini mondiale. Mai ales ca liderul de la Kremlin s-a declarat deschis impotriva actualei lumi unipolare dominate de SUA, se arata intr-o analiza publicata luni de agentia Reuters si citata de Agerpres.

Urmatoarele miscari ale presedintelui Putin sunt foarte greu de anticipat. In pofida sanctiunilor occidentale ce afecteaza economia rusa, el detine in continuare puterea absoluta la Moscova. Chiar in conditiile angajamentelor de la Minsk, incalcate deja de separatistii care au continuat ofensiva impotriva trupelor ucrainene si dupa ce au promis ca vor respecta armistitiul, Putin are alternativa de a permite acestora sa cucereasca noi teritorii in Ucraina cu ajutorul armelor furnizate de armata rusa, armata ucraineana dovedind pana in prezent ca este neputincioasa in fata lor.

De altfel, autoritatile de la Kiev se tem acum de o iminenta ofensiva pe coasta Marii Azov, zona care, daca ar fi cucerita de insurgenti, ar oferi Rusiei un coridor terestru catre Crimeea. Totusi, exista si pareri ca liderul de la Kremlin ar fi mai degraba interesat nu sa cucereasca Ucraina, ci sa mentina aceasta tara intr-o situatie de destabilizare perpetua, care sa o indeparteze de integrarea euro-atlantica.

"Vladimir Putin vrea ca Ucraina sa nu faca parte din Europa, si el reuseste" in acest demers, a subliniat duminica senatorul republican John McCain.

"Toate optiunile sunt deschise", considera un diplomat occidental acreditat la Moscova, a carui identitate nu este dezvaluita de Reuters. "Ce il intereseaza pe Putin in final este sa ramana la putere, si el va face totul sa-si atinga acest obiectiv", sustine sursa citata.

Dar, unii oficiali europeni cred ca Putin are ambitii ce privesc si alte zone ale fostei Uniuni Sovietice. Astfel, ministrul britanic al apararii, Michael Fallon, a declarat saptamana trecuta ca Rusia este "in prezent un pericol real" pentru cele trei state baltice, Lituania, Letonia si Estonia, in timp ce un raport al parlamentului britanic avertiza ca Uniunea Europeana a intrat complet nepregatita in criza ucraineana.

Iesind din contextul european, Putin contesta ceea ce considera a fi hegemonia Statelor Unite si actuala ordine mondiala construita in jurul intereselor Washingtonului, liderul rus fiind de parere ca SUA impun celorlalti standarde pe care nici ele nu le respecta.

In acest timp, parerea dominanta la Moscova este ca evolutiile din Ucraina sunt rezultatul faptului ca statele occidentale nu au inteles temerile si interesele Rusiei in zona ei de influenta din perioada Razboiului Rece, in special in ce priveste extinderea NATO.

O alta consecinta a acestui fapt este orientarea catre o conducere de mana forte in Rusia, unde democratia si valorile occidentale au ajuns sa fie dezavuate, explica Serghei Karaganov, director al Council for Foreign and Defence Policy, un centru rus de analiza politica.

"'Dupa ce a castigat Razboiul Rece, acum toata Europa il pierde", iar continentul european "intra divizat intr-o noua etapa a relatiilor internationale, marcata din nou de confruntare si chiar de riscul unui razboi", scria saptamana trecuta acest analist rus in cotidianul Rosinskaia Gazeta. Drept urmare, el impartaseste parerea lui Putin ca in contextul actual, pentru a diminua riscul de escaladare a conflictului ucrainean, Europa este cea care trebuie sa faca concesii.