Memorialul atacurilor de la Paris din Piata Republicii a fost vandalizat, a denuntat luni grupul "17 plus jamais", care se ocupa de monument, coroane de flori, mesaje si pagini din saptamanalul Charlie Hebdo fiind imprastiate in jurul statuii, iar creioane uriase rupte, relateaza presa franceza, citata de Mediafax.

Potrivit Le Figaro, memorialul a fost vandalizat pentru a patra oara incepand din 11 ianuarie, de la mobilizarea istorica antijihadista, cand a fost creat, pe soclul statuii.

Grupul care ingrijeste memorialul a fost infiintat de o navigatoare pe Internet, iar in prezent are peste 7.500 de abonati pe Facebook. La o zi dupa mars, Sabrina Deliry a creat o pagina Facebook "pentru a comemora cu totii evenimentele din ianuarie 2015 care au indoliat Franta". Numele grupului - "niciodata alti 17" - se refera la numarul victimelor atacurilor armate din sediul Charlie Hebdo, Montrouge si Vincennes. Miscarea se doreste "apolitica" si "laica" si anunta ca va refuza orice ajutor din partea Primariei Parisului, potrivit Le Figaro.

De cand a fost creat, memorialul a fost vandalizat in patru randuri, potrivit grupului. "De ce? De ce sa fie distrus acest simbol al pacii, adus omagiu victimelor atentatelor?" isi exprima Sabrina indignarea pe pagina de Facebook.

Dupa ce a reamenajat memorialul, grupul a depus plangere la Comisariatul de Politie al Arondismentului III din capitala franceza, precizeaza Le Figaro.

"Incepem iar!" este mesajul de pe prima pagina a revistei de satira, dezvaluita luni pe site-ul Liberation, al carui sediu continua sa gazduiasca provizoriu echipa saptamanatului.

Urmatorul numar va fi difuzat miercuri, in 2,5 milioane de exemplare, la peste o luna de la aparitia editiei anterioare, cunoscute sub numele de "numarul supravietuitorilor" atacului sangeros de pe 7 ianuarie, scrie Le Parisien in pagina electronica.

Pe prima pagina sunt caricaturizati Marine Le Pen, Nicolas Sarkozy, un cleric catolic, un jihadist cu un kalsnikov in dinti, toti reprezentanti in chip de caini de catre desenatorul Luz. Haita incearca sa prinda alt caine, care are un numar din Charlie Hebdo, potrivit aceleiasi surse.

Noul numar urmeaza sa fie tras in 2,5 milioane de exemplare, a anuntat saptamanalul, un tiraj cu mult mai mare decat cel obisnuit, de cateva zeci de mii de exemplare, dar cu mult mai mic decat cel de opt milioane de exemplare, vandut dupa atacul armat de la sediul publicatiei.

Echipa de la Charlie Hebdo, condusa in prezent de Riss, urmeaza sa se confrunte cu un moment de cotitura in istoria sa si sa raspunda provocarii zecilor de mii de persoane care si-au facut abonamente noi intre timp. Publicatia a ajuns la 220.000 de abonati, de la nici 10.000 inainte de atentatul comis de catre fratii Kouachi, care au ucis 12 persoane.

Saptamanalul are, de asemenea, desenatori noi, si anume l-Algerien Dilem si Petillon - anterior un obisnuit al Le Canard enchaine, potrivit Liberation.