Romania incercuita - bomba SWIFT

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 23 februarie 2015, 19:49 Actualitate | Internaţional


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
În estul Europei jocul s-a complicat enorm. Angela Merkel a ieşit şifonată din negocierile cu Vladimir Putin. De la Washington se aude tot mai tare huruitul armelor.

Preşedintele Klaus Iohannis va face în această săptămână cea mai importantă vizită externă de până acum.
Dar dacă echipa lui nu va şti cum să se apropie de Berlin, rămânând în acelaşi timp alături de Statele Unite, România va rămâne o ţară încercuită de prietenii lui Vladimir Putin.

BULGARIA este foarte deranjată de conflictul dintre Occident şi Rusia, principalul scop al guvernului de la Sofia fiind încheierea crizei ucrainene. Indiferent de rezultat. O problemă delicată sunt şi sutele de mii de etnici bulgari care locuiesc chiar în apropierea zonei de conflict din estul Ucrainei. Conform sondajelor de opinie, 63% dintre bulgari doresc să rămână în UE, dar 40,2% sunt împotriva participării la sancţiuni de orice fel împotriva Rusiei.

Bulgaria depinde energetic de Rusia, de unde importă peste 90% din gazele necesare prin Ucraina. Lukoil controlează o bună parte din comerţul cu petrol al Bulgariei, iar centrala nucleară de la Kozlodui are nevoie de combustibil rusesc pentru a funcţiona.

UNGARIA. Atitudinea prietenoasă a Ungariei faţă de Vladimir Putin nu este neobişnuită în corul UE, premierul Viktor Orban fiind însă mult mai vizibil mediatic decât colegii săi slovac şi ceh, altfel la fel de prietenoşi cu judokanul de la Kremlin. Discursul anti-occidental şi simpatia pro-rusă sunt larg răspândite în elita politică maghiară (sursa: raportul German Marshall Fund - "A region disunited") . Dar Orban nu a îndrăznit să blocheze sancţiunile îndreptate împotriva Rusiei: “vom fi loiali aliaţilor noştri din NATO, chiar dacă nu împărtăşim nici măcar 50% din ceea ce ei gândesc şi spun”.

Ungaria depinde energetic de Rusia, peste 60% din gazele sale venind de acolo. În timpul vizitei lui Vladimir Putin la Budapesta de săptămâna trecută, Orban s-a declarat convins că “excluderea Rusiei din Europa nu e raţională” şi că fără Rusia, Europa nu este nici competitivă, nici sigură energetic.

SERBIA. În special datorită istoriei recente, dar şi a afinităţilor culturale, peste jumătate dintre sârbi au astăzi opinii favorabile despre Rusia, în timp ce NATO este văzută negativ de majoritatea populaţiei. Doar 46% din populaţie susţine integrarea Serbiei în UE (sursa: New Eastern Europe).

În decembrie 2014, Serghei Naryshkin, fostul şef al administraţiei lui Putin şi actualul preşedinte al Dumei, a fost primit cu onoruri la Belgrad. Naryshkin este unul dintre oficialii ruşi aflaţi pe lista de sancţiuni, fiindu-i interzis să călătorească în ţările UE. NIS, principala companie energetică din Serbia, este deţinută de Gazprom (56% din acţiuni).

Vecinii României nu sunt singurele ţări din regiune favorabile regimului Vladimir Putin. Cazul Greciei, condusă astăzi de un partid de stânga cu trâmbiţate simpatii pro-Putin, este de notorietate. Guvernul de la Atena are oricând potenţialul de a produce o implozie de proporţii în interiorul UE, prin refuzul de a accepta regulile economice impuse de europeni.

Relaţia dintre TURCIA şi Rusia este însă mult mai importantă şi mai complicată. Erdogan, un lider autoritar, naţionalist, pe modelul lui Putin, a refuzat să se alăture sancţiunilor americane şi europene, deşi face parte dintre aliaţii NATO. Turcia este a doua destinaţie de export pentru Gazprom, după Germania, 60% din gazul turcilor venind din Rusia.

Vizita efectuată de Putin la Ankara la sfârşitul lui 2014 s-a încheiat cu un sîc adresat Uniunii Europene, care blocase construirea conductei de gaze South Stream, dorită de Kremlin. Aşadar, Rusia şi Turcia pun acum la cale o nouă conductă, care să treacă prin Turcia, şi a cărei construcţie ar redirecţiona aproximativ 40% din gazul rusesc care astăzi trebuie să tranziteze Ucraina.

Şeful Gazprom, Alexei Miller, anunţa că până în 2019 conductele care trec astăzi prin Ucraina vor deveni inutile. Pentru asta, ruşii sunt dispuşi să facă reduceri consistente de preţ turcilor (sursa: raportul European Policy Center despre relaţia ruso-turcă).

Aflat la finalul unei perioade în care a luat decizii de politică externă foarte proaste, ambiţiile lui Erdogan rămân însă intacte. Eforturile lui de a nu mai fi atât de dependent energetic de Rusia sunt numeroase, dar până atunci autoritarul politician turc nu are niciun motiv practic să-şi antagonizeze omologul rus.

BOMBA SWIFT

România este încercuită de ţări în care Vladimir Putin şi-a plasat seminţele: fie direct prin tancuri (Ucraina), fie prin propagandă, şantaj energetic sau exploatarea orgoliilor unor lideri autoritari sătui de mustrările occidentului. Care Occident abia acum începe să-şi dea seama cât de mult rod au dat aceste seminţe.

În acest peisaj, Bucureştiul pare să fi rămas singura capitală (încă) fără miros de vodcă şi zornăit de ruble. Noul preşedinte Klaus Iohannis a lansat semnale fără echivoc: “se justifică menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei (...) trebuie luată în considerare intensificarea lor”. Dar...

Occidentul nu este unit în privinţa abordării viitoare a Rusiei. Dinspre Washington se aud multe voci care susţin înarmarea Ucrainei, incapabilă să facă faţă trupelor mai bine dotate şi antrenate ale lui Vladimir Putin. Această opinie beneficiază de sprijinul majorităţii republicane din Congres şi de al mai multor lideri militari NATO, dar nu şi de susţinerea Casei Albe.

În interiorul UE se vorbeşte tot mai des, şi în special la Londra, despre aplicarea unei măsuri economice cu potenţial devastator asupra Rusiei: excluderea din sistemul bancar de plăţi SWIFT, ceea ce ar face imposibil orice transfer de bani între băncile ruse şi restul lumii. Într-un astfel de caz, răspunsul Moscovei ar fi “fără limite”, conform premierului rus Dmitry Medvedev, fiind imediat urmat de expulzarea ambasadorului american de la Moscova şi rechemarea celui rus de la Washington.

Kremlinul se teme mai mult de bomba SWIFT, decât de posibila trimitere de armament occidental în Ucraina. Motivul este simplu: punctul vulnerabil al lui Putin nu este militar, ci economic. Un oficial american, citat de Financial Times, afirmă că pe o scală de la unu la zece a sancţiunilor economice, bomba SWIFT ar fi un zece. Problema este că sancţiunile economice actuale sunt doar undeva pe la doi sau trei.

VA FI IOHANNIS INTELEPT?

Şi aici se pune întrebarea: ce partitură va cânta România în corul alianţei occidentale? Este clar că nu cea a republicanilor americani. “Livrările de armament niciodată nu au pacificat zone conflictuale, întotdeauna duc la o amplificare a conflictului”, a spus preşedintele Iohannis.

Iohannis va sta joi la aceeaşi masă cu Angela Merkel, cancelarul german. Merkel a ieşit şifonată din ultima rundă de negocieri de la Minsk, de unde Vladimir Putin a obţinut multe, iar Merkel doar un respiro scurt. Foarte scurt. Duminică, în oraşele din estul Ucrainei au continuat să explodeze bombe.

Ce va alege Merkel? Va continua să intensifice treptat şi lent sancţiunile economice, aşa cum îşi doresc socialiştii germani, partenerii ei de guvernare? Sau va sări direct de la nivelul trei la nouă sau chiar la zece pe scala sancţiunilor?

Pentru prima dată cancelarul Germaniei va putea discuta chiar în limba ei maternă cu preşedintele României. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în rândul consilierilor şi a celorlalţi experţi, căci echipa lui Iohannis are mai mulţi vorbitori foarte buni de germană decât orice altă echipă prezidenţială precedentă. Şi acest detaliu, chiar dacă pare greu de crezut, contează. Iar ceea ce reprezentanţii României trebuie să-i spună, în germana lor fluentă, doamnei Merkel este: “Sancţiuni economice dure. Cât mai dure!”

Bomba SWIFT trebuie să fie pusă pe masă.

Acesta este singurul punct de compromis în care Casa Albă şi Berlinul (a se citi Uniunea Europeană) se pot întâlni. Iar România trebuie să negocieze cu înţelepciune un moment extrem de complicat: să rămână alături de Statele Unite dar, în acelaşi timp, să se apropie de Berlin.

Este singura soluţie. Pentru că astăzi, România este încercuită.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

41197 vizualizari

 • -49 (89 voturi)    
  nu pricep (Luni, 23 februarie 2015, 20:15)

  srpc [utilizator]

  sanctiunea excluderii din SWIFT va genera turbare din partea Moscovei si o crestere formidabila a agresivitatii! nebunia lacoma a neoconilor americani merita un razboi mondial si distrugerea civilizatiei? sper ca nu pretindeti ca Ucraina ar merita asta, sau ca Putin sigur si-ar continua atacurile daca i se asigura un cordon sanitar la granitele cu NATO! povestile despre democratie sunt la fel de credibile ca si cele despre maica Rusia, asta stiti bine! as dori sa citesc comentarii profesioniste, nu propaganda, daca se poate!
  • +17 (41 voturi)    
   Va e frica mancurtilor? (Luni, 23 februarie 2015, 20:31)

   Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   ....
   • +10 (20 voturi)    
    Iohannis nu poate fi intelept! (Marţi, 24 februarie 2015, 9:27)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

    Cu numirea lui Mihalache, un antiamerican prorus, in pozitia de sef al Cancelariei Prezidentiale si a lui Eduard Hellvig in postul de sef al SRI, un politruc crescut la Grivco, Iohannis nu poate fi altceva decat o dezamagire uriasa in devenire. Mai vorbim in cateva luni...
    • -4 (12 voturi)    
     de ce spui asta? (Marţi, 24 februarie 2015, 11:56)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     Pt ca a permis arestarea Elenei Udrea?
     Pe Elena Udrea DNA-ul a arestat-o, nu presedintele tarii. Sa nu uitam ca imunitatea ei a fost ridicata in Parlament.
     cat despre dezamagire, mai era mai bine sa iasa Ponta? El ar fi fost o dezamagire sigura..
    • 0 (0 voturi)    
     Vlad Mixich, (Marţi, 24 februarie 2015, 19:22)

     Mita Beciuklista [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

     unul dintre jurnalistii extrem de echilibrati ai presei romane, face o mare nedreptate. De unde pina unde trebuie sa apropie Johannis Romania de Germania? Are cineva semnale, ca Merkel l-ar fi detestat pe Basescu? Ca acesta ar fi fost antigerman? Ca ar fi neglijat Germania in favoarea SUA?
     Ce i se cere lui Johannis e sa nu distruga ce s-a construit pina la venirea lui. Atit. Baza ca sa demonstreze incontinuare ca Romania e un partener stabil al NATO a fost fixata.
     Incapatinarea lui, tipica oamenilor marunti, insa, ne va duce de ripa. Johannis nu este pregatit sa fie presedinte. Si, asta n-ar fi o nenorocire. Nenorocirea e, ca nici nu doreste sa invete.
     Iar, Dvs, d-le Mixich, nu va alaturati corului noilor adulatori johannisti. Ce linguseli, ce ridicari in slavi, ce pupaturi de miini facute din limba, am auzit zilele astea pe la teveurile romanesti, mi-au readus in memorie osanalele ceausiste, cu toata scirba ce deriva din amintiri care ranesc si astazi.
   • +8 (10 voturi)    
    Actuala Rusie nu este URSS ! FACTS: (Marţi, 24 februarie 2015, 12:41)

    minonA [anonim] i-a raspuns lui Vreau sa fiu furat deci votez PSD PNL UDMR

    URSS - includea inclusiv Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia, Stan_Countrys, Baltics, etc

    Vorbim de o populatie de 150 mil locuitori vs 500 milioane in UE.

    Vorbim de un PIB de 7 ori mai mic decat SUA si de 8 ori mai mic decat UE !

    Nu trebuie sa dam dovada de trufie si autosuficienta dar nici sa cadem in plasa unui farsor care ameninta cu nihilarea si atacul nuclear ori de cate ori este intrebat de drepturile omului, prosperitatea populatiei, democratie, libertate de exprimare, etc...

    RESPECT si putina BUNA CUVINTA !
  • +26 (44 voturi)    
   Uneori (Luni, 23 februarie 2015, 20:32)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Uneori operaţia trebuie efectuată pe viu, cu durere, pentru ca pacientul să supravieţuiască.
   Momentan îl tratăm cu morfină şi pilule placebo, iar cancerul se extinde.
  • +13 (35 voturi)    
   comentariu (Luni, 23 februarie 2015, 20:35)

   marc [anonim] i-a raspuns lui srpc

   Singurul care face propaganda esti dumneata. Se pare ca anumiti rusi sunt mai breji decat matale:

   http://www.rferl.org/content/russian-students-ashamed-ukraine-video-response/26848769.html
  • -30 (52 voturi)    
   Da, neoconii cred ca merita (Luni, 23 februarie 2015, 20:36)

   Dan Paul [anonim] i-a raspuns lui srpc

   Tot ce fac dronele lor din guvernul american si din MSM, inclusiv maruntii mercenari din colonii, arata ca asa cred ei.

   Va fi razboi si sa speram ca printre victime ii vom putea inventaria si pe fraierii din presa romaneasca.
   • +6 (8 voturi)    
    ivane (Marţi, 24 februarie 2015, 13:12)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Dan Paul

    noi te asteptam cu drag.mii de oameni ai muncii si garzi patriotice,sunt gata sa rastoarne regimul putred capitalist si mai ales fascist.insusi marele om politic ion iliescu,care din frageda pruncie a fost dedicat pardidu....    naaaaah mi-e sila deja.
    pai asta vreti blestematilor,razboi,ca nu va mai incape miaca rusie,poate sunteti prea multi dreaqu
  • +14 (36 voturi)    
   care neoconi stimabile? (Luni, 23 februarie 2015, 20:39)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   in momentul asta US e condusa de cel mai comunist presedinte posibil, un las si un incompentent sub care politica externa americana a inregistrat esecuri fabuloase. Acei neoconi sunt ca unicornii, exista dar nu i-a vazut nimeni.
  • +23 (35 voturi)    
   Ucraina? (Luni, 23 februarie 2015, 20:54)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Ucraina poate nu merita, dar Rusia o merita cu prisosinta.
   Esti amuzant, vorbesti despre 'nebunia lacoma a neoconilor americani' si pretinzi comentarii profesioniste.
   Presupun ca doresti sa comunici cu niste profesionisti in ale postatului, oameni cu venit frumos, nu niste jalnici amatori ce nu s-au priceput sa scoata bani din postat.
  • +36 (52 voturi)    
   exercitiu de imaginatie (Luni, 23 februarie 2015, 20:56)

   ZeroAbsolut [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   inlocuiti Ucraina cu Romania. Poate va va fi mai usor sa pricepeti situatia si sa apreciati daca principiul merita sau nu merita. Pentru ca despre un principiu este vorba.

   Un stat mai mic si mai slab militar este atacat miseleste de un stat mai mare si mai puternic militar, care isi ascunde agresiunea sub tot felul de marionete si minciuni. Nici macar nu are curajul sa recunoasca faptul! Celelalte state mai mici si mai slabe au de ales: fie se unesc si il izoleaza pe "bataus", fie platesc tribut.
   • -3 (7 voturi)    
    o analiza scurta . si ilustrata. (Marţi, 24 februarie 2015, 0:37)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

    http://finance.yahoo.com/news/putins-objective-ukraine-expert-202237514.html
  • +12 (22 voturi)    
   Nu, nu este articol de propaganda ! (Luni, 23 februarie 2015, 21:07)

   solar [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Stimate d-le SRCP
   Nu este catusi de putin un articol de propaganda ceea ce scrie Vlad MIXICH ! Este unul din cele mai bune si mai responsabile articole scrise pe aceasta tema la HOTNEWS(care altminteri a cam luat-o prin pruni in ultima vreme cu ..."analizele" de tot felul)Se bucura de o expunere foarte stransa,sistematizata si clara a subiectului si ar trebui sa ne interseze pe toti ! Chestiunile nu sunt "oarecare" si sper, sper foarte mult sa fie citit de cine trebuie.
   • -2 (4 voturi)    
    Propagandă vs.lipsa de viziune (Marţi, 24 februarie 2015, 13:07)

    Harald [anonim] i-a raspuns lui solar

    Articolul nu este propagandă, însă viziunea din el este extrem de limitată, ca și cum totul ar trebui rezolvat într-o săptămână.

    Conflictul este costisitor și pentru Rusia, iar Putin, deși încalcă dreptul internațional, se limitează inevitabil la zonele din Ucraina locuite de ruși. Un război împotriva Occidentului nu este o opțiune realistă pentru Rusia, care ar putea da faliment ca stat în aproximativ 2 ani chiar și fără război.

    Resursele Rusiei nu sunt nelimitate, iar petrolul nu se mănâncă și nici nu se bea. Singura lui utlitate este să-l vinzi Occidentului, pentru că acolo sunt banii, tehnologia și alimentele în cantități abundente. Iar Putin, oricâte vise de refacere a Uniunii Sovietice ar avea, înțelege lucrurile astea. Fie și cu ajutorul oligarhilor din jurul lui, dacă nu altfel.
  • +6 (22 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 februarie 2015, 22:12)

   [anonim] i-a raspuns lui srpc

  • +9 (17 voturi)    
   Hahaha, te gandesti cum iti mai iei banii? (Luni, 23 februarie 2015, 22:20)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Si DA, tu stii de democratie doar din povesti.
  • +6 (16 voturi)    
   Mai doarme bine cineva la Marea Neagra?!... (Luni, 23 februarie 2015, 23:19)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Dar la Marea Baltica?

   Nu-l vedem pe Putin in America calare pe bufallo, dar ne este clar ca vorbim de un mare agresor regional si ne pasa.

   Nebunia a inceput cu Crimeea si avem deja Ukraina si iata ca se extinde cu declaratia lui Putin dupa declaratia unui oficial din armata engleza si niste statistici.
   • -1 (1 vot)    
    Nici măcar Stalin ... (Marţi, 24 februarie 2015, 13:13)

    Harald [anonim] i-a raspuns lui Clop

    ... nu a inclus în componența Uniunii Sovietice teritorii nelocuite de ruși.

    Putin poate avea vise despre Novorossia, poate spera să includă Odessa și Transnistria în Federația Rusă, poate invada chiar statele baltice sub același pretext al minorităților ruse, însă cam asta e tot. România nu riscă decât reducerea influenței sale în R.Moldova, nimic mai mult.
  • -16 (30 voturi)    
   mda (Luni, 23 februarie 2015, 23:55)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   din pacate, cu asemenea "romani", tara asta e condamnata sa ramana o colonie de categoria a treia pe veci; atatia tradatori de tara si servitori ai intereselor straine pe metru patrat nu credeam sa existe, dar uite ca exista :( culmea e ca sunteti si prosti gramada, fiindca stapanii vostri straini va vor trata asa cum meritati, dar va fi prea tarziu si pentru noi, ceilalti...
   • -3 (27 voturi)    
    Asa e romanul, asa a fost mereu (Marţi, 24 februarie 2015, 1:36)

    GRadu007 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Pleaca unde vezi cu ochii daca inca mai esti in Romania! Nu mai sta pe ginduri. Lasa-i pe postaci sa se bata cu rusul daca nu-si mai incap in piele de viteji.

    Chiar azi citeam intr-un articol cu titlul "Pacea s-a semnat. Cind urmeaza razboiul?", de Nicolae Moldoveanu, urmatoarele informatii cenzurate pe la noi:

    "Iar in timp ce soldatii rusi isi iau permisie ca sa lupte in Ucraina, in tabara cealalta situatia e exact pe dos, incepind chiar cu Ucraina. Aceasta din urma si-a inchis granitele pentru barbatii intre 20 si 60 de ani, pentru ca 80 la suta din ordinele de incorporare au fost ignorate (informatia asta abia a scapat in presa si doar printre stiri cu vedete de mina a doua care au facut nimic). Evident, fiul presedintelui ucrainean face exceptie, fiind fotografiat pe Coasta de azur."
    • +8 (16 voturi)    
     Soldatii rusi (Marţi, 24 februarie 2015, 8:48)

     Mao [anonim] i-a raspuns lui GRadu007

     Permisia este data soldaților ruși fără a fi solicitata...nu-ti dai seama ca aceea permisie este de fapt un ordin?...este diferența intre un sistem totalitar (rusia) si cel democratic...așa ca pentru familiile soldaților ruși care mor pe front (si care sunt in permisie) cauzele decesului sun diverse accidente (intoxicare cu votcă sau mâncare, infarct când violau...etc.) asta este armata roșie...
  • +4 (12 voturi)    
   Nu ma, ... (Marţi, 24 februarie 2015, 6:28)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   ... lacomia americana nu merita doi bani. Ucraina la randul ei nu merita doi bani. Respectarea legislatiei si a acordurilor internationale insa merita toti banii.

   Pentru Romania, o lume in care forta e un mijloc acceptabil de impunere a intereselor politice e o lume de cosmar. Suntem o tara mica la periferia UE, cu un vecin in mod istoric dovedit ca fiind lacom si fara prea mare respect pentru vecini.

   De asemenea, suntem cel putin in Europa una din putinele tari care inca are ceva resurse naturale - cu potentialul de hidrocarburi al Marii Negre un cuiu' lu' Pepelea pt. politica Rusiei de creare a unei dependente energetice fata de Rusia a tarilor europene. Si suntem inconjurati de state prietenoase fata de Rusia.

   Aruncarea Romaniei intr-un haos similar cu cel din Ucraina, prin actiuni similare, efectuate prin intermediul comunitatilor etnice minoritare din Romania, ar fi dezastruoasa pt. Romania, dar o miscare strategica de prima mana pt. Rusia - cu un efort relativ mic ar obtine controlul gurilor Dunarii, controlul cvasi-complet al Marii Negre, taierea accesului Europei la orice cale de acces la hidrocarburi central-asiatice din afara Rusiei, granita cvasi-comuna cu mai toate statele pro-ruse din Europa (Serbia, Ungaria, Grecia, Bulgaria) si anihilarea aproape completa a extinderii UE spre est din ultimele doua decenii.

   Fara o actiune decisiva pentru salvarea Ucrainei de la stergerea de pe harta, cam care crezi ca ar fi retinerile Rusiei de a face ceva similar in Romania? Cu Dobrogea bulgareasca, Banatul sarbesc, Ardealul unguresc si Moldova sovietica reintregita, chiar daca incepe un nou razboi rece, cata vreme occidentul se fereste sa-l calce economic rau de tot pe coada, cred ca pe Putin il va durea la banana de respectarea dreptului international. Si de suferit grav nu vor suferi nemtii sau francezii, ci noi.
   • +1 (7 voturi)    
    excelent comentariu (Marţi, 24 februarie 2015, 11:44)

    pepeman [anonim] i-a raspuns lui Eu the first

    Analiză cam pesimistă, dar corectă. Doar că, să sperăm, NATO nu-şi va permite să abandoneze Ucraina, iar Rusia nu va ajunge la graniţele noastre. De altfel, într-o confruntare clasică, Ursul poate fi pus uşor cu botul pe labe de o coaliţie hotărâtă. Cel mai mare risc este transformarea conflictului în război declarat - istoria ne învaţă că în astfel de conflagraţii se folosesc toate armele, iar arsenalul nuclear al lui Putin poate distruge omenirea. Mazilirea economică a descreieratului e singura acle acceptabilă, Mixich are dreptate.
    • -1 (5 voturi)    
     dar nu e (Marţi, 24 februarie 2015, 13:25)

     asa o fi [anonim] i-a raspuns lui pepeman

     Mda...NATO in sus, NATO in jos. Sa nu uitam ca americanii au mai venit si dupa '48 de s-au omorat. La o adica nu-I doare sa faca din balcani (in special Romania) un teatru de razboi. Merge? bine. Nu merge? n-au pierdut mare lucru
     • 0 (2 voturi)    
      hmm (Marţi, 24 februarie 2015, 13:54)

      muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui asa o fi

      Sa inteleg ca Romania avea un tratat cu americanii, si astia nu l-au onorat?
      Romania a pierdut al doilea razboi mondial si, ghinion, e pozitionata prea aproape de URSS.
  • -7 (7 voturi)    
   stau si ma intreb (Marţi, 24 februarie 2015, 11:12)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui srpc

   daca nu cumva vesticii isi doresc in subconstient sau constient razboiul mai tare decat rusii. Sanctiunile astea prostesti sunt menite doar sa-l intarate pe Putin. Crede cineva ca aceste sanctiuni vor afecta cu ceva increderea rusilor in el? Uitati puterea propagandei.
   Asa cum sanctiunile economice nu l-au rapus nici pe Hitler, pentru ca el avea o propaganda prea puternica pentru a fi rapusa de asemenea latraturi de pekinezi. Propaganda aia face oamenii sa mearga pana la MOARTE pentru o IDEE ! Si unii cred ca sanctiunile economice pot avea vreun efect asupra acestor oameni?

   Nu, dimpotriva, Rusia se va extinde ca un cancer, sub obladuirea occidentului incapabil sau care din diverse motive nu vrea sa reactioneze.

   Cu siguranta vor reactiona cand se vor simti direct amenintati, dar din pacate pentru noi, romanii, poate va fi prea tarziu. Pana sa ajunga la ei, rusii trebuie sa treaca intai pe la noi.

   Pacifistii astia care latra pe aici sunt doar niste lasi ipocriti. Cand vine soldatul rus cu pusca la tine sa-ti violeze fiica sau nevasta sau mama, ce-o sa faci? O sa inchei un tratat ca macar tu sa scapi nesodomizat? Uneori moartea e mai demna decat o viata de caine, cand oricum ti-ai dori sa fi murit.
 • -20 (50 voturi)    
  huh (Luni, 23 februarie 2015, 20:21)

  Mazeta [utilizator]

  Autorul îi cere lui Iohannis să nu se ia după vecinii României, ci să lupte neînfricat cu Rusia.

  N-am înțeles însă ce e SWISTUL ăsta și ce vom face cu el în caz de război. Se mănâncă?
  • +10 (18 voturi)    
   Ca intotdeauna,... (Luni, 23 februarie 2015, 21:15)

   Alius [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ...SWIST esti tu la cap.
  • +16 (26 voturi)    
   Chiar ca sunteti platiti in hrishca (Luni, 23 februarie 2015, 22:22)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   daca transferul bancar e un mister pt voi...va meritati soarta daca sunteti atat de inculti.
  • -9 (25 voturi)    
   proverb: ”unde dai și unde crapă” (Luni, 23 februarie 2015, 22:43)

   zizin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Angela Merkel & Co știu foarte bine că dacă englezii și americanii vor face idioțenia să oblige SWIFT (”Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” cu sediul central în Belgia) să deconecteze Rusia de la ceea ce ei consideră că este monopolul lor, adică ”the global interbank payment system”, atunci Rusia, logic, va cere Europei să-și plătească facturile de gaz și petrol rusesc în LINGOURI DE AUR. Eventual în avans!

   Q.E.D.
   • +10 (18 voturi)    
    genial, absolut genial :)) (Marţi, 24 februarie 2015, 0:49)

    1 [anonim] i-a raspuns lui zizin

    Zi repede, fara sa dai Google search si fara sa intrebi la "centru": ce e mai scump: 1 lingou de aur sau echivalentul in bani? :))
   • +6 (10 voturi)    
    Inseamna ca (Marţi, 24 februarie 2015, 8:50)

    John [anonim] i-a raspuns lui zizin

    noi avem deja un cont foarte mare la ei....
 • +19 (31 voturi)    
  ar mai fi ceva.... (Luni, 23 februarie 2015, 20:35)

  Crup [utilizator]

  Ieri parca am citit o stire care m-a pus rau pe ganduri. Germania a refuzat acum cateva zile, sub un pretext pueril, sa livreze tancuri Lituaniei. Lituania a incheiat un contract de cumparare (pe bani, nu pe "impresii") cu o firma germana, iar statul german a intervenit si a blocat acesta livrare.
  Pe de alta parte se discuta tot mai pregnant in ultima vreme despre posibila intentie a Rusiei de a incerca o invazie (directa sau cu "omuleti verzi") a unui stat baltic, pentru a testat reactia NATO.
  Intr-o asemenea eventualitate, este abolut vital ca statul atacat sa poate reactiona instantaneu. In cele cateva zile pana NATO ar putea interveni, s-ar crea o stare de fapt pe teren dominata de rusi si atunci e mai dificil de raspuns: in loc de a respinge imediat trupele ruse, NATO va trebuie sa atace acele trupe deja instalate pe teritoriul Lituanian.
  Ori, in asemenea conditii, blocarea total neasteptata de catre statul german de livrare de armament (cumparat!) catre Lituanie mie imi lasa un gust extrem de amar si nu ma pot abtine sa nu ma gandesc daca nu cumva exista niste intelegeri ascunse intre Germania si Rusia. Exact asa cum au existat la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, cand - tot pe baza unor intalegeri ascunse - Germania si Rusia si-au impartit Polonia: jumatate la Stalin, jumatate la Hitler.
  • -8 (22 voturi)    
   păi (Luni, 23 februarie 2015, 21:10)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Înainte de război au existat înțelegeri ascunse între Germania și Rusia. După război, au existat înțelegeri ascunse între SUA, Marea Britanie și Rusia.

   De unde se vede că Rusia a fost mereu la masă, România a fost mereu pe masă.
  • +11 (19 voturi)    
   aparent ai dreptate, insa (Luni, 23 februarie 2015, 21:51)

   cip [anonim] i-a raspuns lui Crup

   Sa presupunem ca vine un bataus la tine cu o mitraliera si un vecin trebuie sa iti vanda un baston.
   In cazul in care mai exista o speranta de pace germania a ales sa nu vanda bastonul. Un singur stat fie el si Germania sau Marea Britanie sau Franta nu ar putea face fata unui atac al Rusiei.
   Eu sper inca ca cei care conduc acum europa fac ce trebuie si nu manifesta aceeasi lasitate care au aratat-o in fata nazistilor de a trebuit sa vina Churchill sa repare situatia. Am insa din pacate impresia ca nici Europa intreaga fara SUA nu prea ar face fata unui atac. Daca e asa atunci trebuie sa reparam problema cat mai repede - din mers.
   • +8 (18 voturi)    
    Europa poate (Luni, 23 februarie 2015, 22:52)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui cip

    Europa poate face fata unui atac rusesc si inca foarte bine. Tancurile germane sunt la ora actuala cele mai bune din lume, de exemplu. Rusii au incercat sa cumpere portavioane din Franta etc. Problema nu este daca ar putea face fata unui atac rusesc ci daca vor sti sa intervina inainte de a fi fortate s-o faca.
    • +1 (1 vot)    
     asa credeam si eu (Marţi, 24 februarie 2015, 13:00)

     cip [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     insa
     - Germania are 400 tancuri pe cand Rusia are 16000. Imagineaza-ti un tanc luptand cu alte 40. Oricum in general prima batalie care se duce e aeriana, altfel la sol te poti trezi cu flota de tancuri decimata de avioane. Si e adevarat ca daca ai tancuri mult mai bune poti face minuni, tin minte o lupta din Irak cand americanii nu au pierdut nici un tanc.

     Sunt sigur ca Rusia are si lipsuri, (naval posibil?), insa imi mentin parerea ca forta militara a Rusiei e considerabil mai mare ca a Europei - globalfirepower.com ar fi un punct de plecare, nu stiu foarte bine cat de corect sunt datele, in general am consultat mai multe site-uri pe net si desi datele mai difera, totusi per ansamblu mi s-a contureat idea asta.

     Mi s-a parut incredibil sa vad pe de o parte bugetele militare - europa cheltuie de cateva ori mai mult, insa dispune de echipament militar de cateva ori mai putin.
     • 0 (0 voturi)    
      Americanii in Irak ... (Marţi, 24 februarie 2015, 18:11)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui cip

      ... au distrus tancuri de generatie relativ recenta furnizate de rusi cu blindate usoare - cauta Bradley-ul anti-tanc pe web.

      Germania _singura_ are 400 de tancuri, la care se mai adauga inca cateva sute comandate de urgenta recent, la care se mai adauga inca multe sute, peste mie, de acelasi model, deja livrate altor aliati occidentali.

      Rusia sta mai bine, numeric si oficial, la toate capitolele - inclusiv la aviatie - fata de aliatii NATO europeni. Unde nu sta Rusia mai bine e la nivelul tehnologic - dar si acolo recupereaza, si in ciuda problemelor economice recente, investitiile rusesti in tehnica militara cresc intr-un ritm care nu prea lasa loc de interpretare asupra intentiilor lu' Putin.

      In momentul de fata, situatia e extrem de complexa. Exista diverse trenduri care si avantajeaza si dezavantajeaza Rusia (isi doteaza armata intr-un ritm accelerat, in timp ce economia se duce in sapa de cauciuc), Europa se inarmeaza si ea, Rusia e pe cale sa intre in foamete, Europa lucreaza intens si accelerat la punerea pe picioare a fortei de reactie rapida, care nu va fi doar rapida, ci si din cale-afara de bine dotata si de profesionista.

      Speranta, dar si estimarea mea, e ca occidentul la faza asta are oamenii mai priceputi in planificare si estimare, si n-ar lasa trendurile sa mearga in directia in care merg daca n-ar fi pe ansamblu totusi in defavoarea Rusiei.
     • 0 (0 voturi)    
      T-72 sunt victime sigure pentru AH-64 Apache (Miercuri, 25 februarie 2015, 0:01)

      Harald [anonim] i-a raspuns lui cip

      În lumea modernă tancurile sunt aproape inutile. Elicopterele AH-64 Apache s-au confruntat deja cu T-72 și au câștigat net la toate capitolele. T-72 nu apucă nici măcar să ajungă la distanța de unde să poată trage.

      Nu e nevoie ca un tanc vest-european să lupte împotriva a 40 rusești, întreabă-l pe Saddam cum a fost când 6 elicoptere Apache erau în spatele unei dune :)
    • -1 (1 vot)    
     Ce-au vrut francezii sa vanda rusilor ... (Marţi, 24 februarie 2015, 18:05)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     ... nu-s chiar portavioane. In plus, pt. rusi, la anvergura lor geografica, portavioane in toata regula, cum sunt alea americane, sunt cam bani aruncati - ei pot ajunge in orice punct din emisfera nordica cu avioane care decoleaza de pe teritoriu rusesc, fara sa realimenteze in zbor.

     In rest, perfect de acord: occidentalii, daca nu fac ceva ca sa-l opreasca pe Putin in Ucraina, o sa ajunga sa poarte razboi pe teritoriul lor - de noi nici nu mai zic.
   • +8 (16 voturi)    
    PIB-ul Rusiei (Marţi, 24 februarie 2015, 1:36)

    lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui cip

    Egal PIB-ul Italiei. Aud?
    • -1 (1 vot)    
     din pacate nu conteaza asta (Marţi, 24 februarie 2015, 16:46)

     cip [anonim] i-a raspuns lui lucky luck

     Verifica capacitatea de lupta de ambele parti si convinge-te, vezi cate avioane de vanatoare, blindate, submarine nucleare, submarine de atac, fregate, elicoptere de atac, lansatoare de racheta, si bombardiere are fiecare. Vezi cat de avansate sunt fiecare.
     Am observat ca dpdv numeric diferenta e foarte mare. Pe de alta parte dpdv tehnologic vad ca multe dintre cele mai avansate arme sunt de peste ocean. Europa nu prea a cheltuit pe arme, de fapt a cheltuit insa eu nu vad unde au ajuns banii pentru ca operational nu pare sa aiba suficienta forta. Daca s-ar bate bugetele armatelor pui bugetul militar al germaniei si al frantei si ai castigat, insa bugetul nu conteaza.
     • +1 (1 vot)    
      Da ma, da' Kursk-ul ... (Marţi, 24 februarie 2015, 18:19)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui cip

      ... abia ce-a fost de pe fundul marii, si si pt. asta rusii au facut contract cu o firma occidentala (parca daneza). Cauta si vezi ce zic militarii rusi despre dotarea si aprovizionarea armatei ruse.

      Europa n-a cheltuit prea mult pe arme, dar a dezvoltat o industrie de arme excelenta - cel mai bun avion de vanatoare in afara F-22-ului, cel mai bun tanc la concurenta cu Abrams-ul, torpile cu cavitatie mai rapide decat cele rusesti, distrugatoare de submarine super-silentioase, cu propulsie pe baza de pile electrice - sa mai zic? Si spre deosebire de Rusia, chiar e in stare sa produca in cantitati industriale respectivele sisteme. Spre comparatie, Rusia cumpara o buna parte din componentele pe care le foloseste la construirea sistemelor lor high tech. Ingineri sa proiecteze avioane super-tari si tancuri pe masura au, capacitatea sa si produca ceva dupa respectivele planuri ... mai redusa, asa, de laborator.

      De-aia e atat de importanta economia, in razboiul modern - si de-aia aliatii occidentali, chiar daca probabil sunt constienti ca sansele evitarii unui razboi sunt minime, incearca sa-l slabeasca pe Putin economic cat cuprinde, si sa amane declansarea conflictului militar in sine. Un combatant slab economic a pierdut din start.

      Exista o necunoscuta in toata problema - China. China s-ar putea constitui intr-un furnizor al Rusiei in cazul unui razboi. Pt. chinezi it's all business.
  • +1 (5 voturi)    
   se prea poate (Marţi, 24 februarie 2015, 10:11)

   gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   ca nemtii sa stie ceva mai mult. in crimeea invazia s-a facut cu omuleti verzi care cu ajutorul agentilor infiltrati au pus mana pe armamentul ucrainenilor. in lituania ma astept sa fie la fel. asa ca germania poate nu a livrat tancuri de frica sa nu intre pe mana rusilor cand vor invada lituania.
  • 0 (0 voturi)    
   Haideti sa fim un pic seriosi!! (Marţi, 24 februarie 2015, 12:21)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   Nu stiu de ce nemtii nu au vriut sa le vanda blibdate, insa ideea ca statele baltice s-ar putea " apara " impotriva inveziei sovietice este pur si simplu ridicola!
   Rusii au peste 30.000 de tancuri, in Occident nu exista in toal atatea, si nici nu ar avea cum sa incapa in Lituania ...
   DACA nemtii ar vinde tancuri moderne romanilor sau polonezilor, atunci Armata Rosie ar avea nevoie de doua zile ca sa treaca peste noi, in loc de 6-7 ore, cat va face in situati actuala, dar tarile baltice vor fi inghitite cat ai zice peste, cu sau fara blindate occidentale!
   • +1 (1 vot)    
    istoria nu minte (Marţi, 24 februarie 2015, 14:32)

    vali [anonim] i-a raspuns lui hot news

    poate ca da ar fi nevoie de 7-14 zile pentru a ocupa o tara ca Romania dar pentru a controla teritoriile ocupate e mult mai greu.Asta a invatat si stalin in 1942-1943 cind a sprijinit lupta partizanilor rusi si ucrainieni din teriitoriile ocupate de nemti obigand astfel armata germana la imobilizarea unui numar mare de divizii pentru mentinerea cat de cat sub control a teritoriilor .Cu hotarare si patriotism un nunar relativ mic de oameni inarmati doar cu armament usor si ceva aruncatoare poate tine in sah o armata invadatoare atata timp cit populatia din teritoriile ocupate e OSTILA.NU trebuie sa se ajunga insa acolo pentru ca putin stie asta si se va limita doar la teritoriile locuite de rusi.El testeaza practic reactia Occidentului la pasii facuti.Atata timp cat nu apare o reactie dura tip SWIFT va continua.
  • +1 (1 vot)    
   update aici (Marţi, 24 februarie 2015, 14:28)

   akanom [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   http://www.dw.de/germany-ready-to-assist-lithuania-in-tank-deal/a-18275117

   Germania a zis ca nu o sa dea cu imprumut tancurile pe care le are in dotarea armatei, dar o sa le vanda tancuri noi.

   Ia mai termina cu dezinformarile astea.
  • 0 (0 voturi)    
   Ai citit matale stirea, ... (Marţi, 24 februarie 2015, 18:02)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Crup

   ... da' aparent n-ai citit-o pana la capat. Germania a blocat respectiva comanda lituaniana pt. ca au si ei comenzi la aceeasi firma, si firma respectiva (KPM - care face posibil cel mai bun tanc din lume, la concurenta cu Abrams-ul), nu are capacitati de productie sa onoreze rapid ambele comenzi. Nu cred ca se mai opun nemtii dupa ce KPM isi onoreaza comanda data de statul german.

   In plus, tehnica militara trimisa in oricare tara baltica, daca tarile baltice sunt atacate, e cam degeaba - cu armate foarte mici, relativ slab echipate dar mai ales slab pregatite sa foloseasca tehnologie care abia acuma le-ar parveni, tehnica aia de lupta ar fi irosita.

   Alt risc pe care l-a mentionat cineva ar fi fost ca respectivele vehicule de lupta (ca lituanienii n-au comandat tancuri) sa ajunga in Ucraina. Ori pe moment Germania inca se opune inarmarii Ucrainei. Pesonal insa, cred ca in cel mult doua-trei saptamani, daca situatia din Ucraina nu se imbunatateste, Germania si SUA vor livra arme Ucrainei.
 • +21 (33 voturi)    
  E destul de clara treaba (Luni, 23 februarie 2015, 20:41)

  MGFX [anonim]

  Excluderea din SWIFT ar trebui facuta cat mai repede. Rusia trebuie ingenunchiata cat mai repede, economic vorbind, tocmai pentru a nu isi permite un razboi de lunga durata si pentru a nu-si permite dezvoltarea si sustinerea armatei, care e de fapt singura lor forta (colosala, e adevarat). Putin a pornit pe un drum de pe care nu se va intoarce decat fortat de ceilalti.
  • +10 (18 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 februarie 2015, 22:17)

   [anonim] i-a raspuns lui MGFX

 • +8 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 23 februarie 2015, 21:09)

  [anonim]

  • 0 (8 voturi)    
   Bai (Marţi, 24 februarie 2015, 9:27)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui

   Mosu, vreau si eu sa incerc tigarile astea care-ti dau asa o viziune apocaliptica, ca pari sa ai adepti cu nemiluita.
   Imi place, in mod deosebit, convingerea cu care iti debitezi halucinatiile (pardon, viziunile): 'in viziunea mea va veni doar dupa ce Romania va fi destramata si Kosovo se va alipi la Serbia'
   Serious vorbind, sper ca esti un postac ce se distreaza pozand intr-un antirus veritabil.

   Nu-s nicicum fanul Rusiei, dar hai totusi sa pastram un minim de sanatate mentala.
   Daca scopul primordial al Rusiei, asa cum frumos delirezi, era sa destrame Romania, ar fi avut suficiente ocazii imediat dupa 1945.
   Sfatul meu e sa iti orientezi viziunile spre 6 din 49, poate nimeresti ceva.
  • +1 (11 voturi)    
   Razboi (Marţi, 24 februarie 2015, 9:36)

   crisbal [anonim] i-a raspuns lui

   Foarte bine! Te oferi voluntar pt razboi?

   Ca asa, la tastatura, esti viteaz nevoie mare!

   Apropo, ai facut armata?

   Eu am facut armata si crede-ma, mi-ar fi frica sa merg la razboi cu cei cu care am facut-o, care incepeau sa planga cand le puneai grenada in mana!

   Mai usor cu pianul pe scari!
  • 0 (0 voturi)    
   si eu cred ca atacul tarilor baltice e o cacealma (Marţi, 24 februarie 2015, 14:45)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui

   Nu vad niciun interes la tarile baltice. Interesul rusilor e accesul la Marea Neagra si Middle East. Atacul asupra tarilor baltice e o diversiune ieftina/.
   • 0 (0 voturi)    
    NU CRED (Marţi, 24 februarie 2015, 17:12)

    likurici [utilizator] i-a raspuns lui gogu

    ...ca e diversiune-cind s-a gatat WW2 rusii s-au retras din Germania cu fabrica Karl Zeiss pe care au montat-o in una dintre tarile baltice- cum economia era planificata, nu au mai facut alte fabrici de lentile- deci o data cu independenta tarilor foste constituiente ale urss, rusii au pierdut cite un sector economic si strategic im portant, fara a fii inlocuit pina azi; si ar fii greu sa faca concurenta cu aia sau cu japonezii cu o fabrica noua
 • +15 (23 voturi)    
  articol foarte bun (Luni, 23 februarie 2015, 21:19)

  Adrian [anonim]

  Rusia nu are aliati, are doar sateliti controlati prin santaj economic sau agenti bine plasati in structurile de conducere.

  Rusia nu produce plus valoare. Jumatate de secol a fost Europa de Est sub influenta Rusia, jumatate de secol Europa de Est a ramas in urma Europei de Vest.

  Pe langa gaz, al doi-lea produs exportat de Rusia e criminalitate, mafie, coruptie, agenti KGB cu rol destabilizator.

  Rusia joaca rolul omului de neanderthal, in timp SUA si UE sunt omul modern. Putin urla ca SUA vor sa ii asimileze pe rusi, in timp ce el isi doreste sa pastreze "rasa" intacta. nu isi da seama ca era omului de neanderthal a trecut.
  • +6 (16 voturi)    
   Excelent comentariu (Luni, 23 februarie 2015, 23:13)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   De adaugat ca mai produce vodca, cudve, dughinism si cele mai mari circuite integrate din lume.
 • -2 (12 voturi)    
  Destin sau sufocare ! (Luni, 23 februarie 2015, 21:29)

  vertical1 [utilizator]

  Acest articol cred ca este mult peste o abordare realista, mai degraba pesimista daca nu chiar panicarda si antiromaneasca .Si e de prost augur sa gandim in astfel de termeni.Multe comentarii sunt mult mai de bun augur decat articolul in sine.Cam toate tarile mentionate au probleme mult mai mari decat Romania in momentul de fata , pentru a fi o amenintare reala.Si destinul Romaniei depinde intr-o mare masura de rolul pe care va vrea sa-l joace , daca nu-l joaca deja.As zice ca e oarecum , adica intr-un anume fel , in situatia Ucrainei ,ca de fapt intreaga Europa de est.Ca sa se auda zornaitul armelor , trebuie mai intai sa le ai .Si daca zornaitul este suficient de influent poate crea efecte foarte surprinzatoare.Inclusiv o inflatie de sunete care sa produca o saturare auditiva.Si un nou curs mult mai apropiat de realitate decat o situatie in care Jokerul urla la flaut tot timpul.
  Stima !
  • +8 (16 voturi)    
   Panicarda?! Dar de ce?! (Luni, 23 februarie 2015, 23:25)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui vertical1

   Antiromaneasca?! Cand romanul doarme pe el de 25 de ani?! Zau?!

   Crede ca-l salveaza biserica ortodoxa de la prostie sau ca-i baga bani mai multi in buzunar?!

   Avem razboi langa granita, iar singura chestiune care nu ne pune inca, inapoi, in clar, pe farasul rusesc este faptul ca suntem in NATO.
 • +6 (18 voturi)    
  prepare for the worst and hope for the best (Luni, 23 februarie 2015, 21:35)

  cip [anonim]

  In locul lui Merkel mi-as face armata cat mai rapid, daca e posibil mi-as face armata ieri, in primul rand as cumpara de la americani macar vreo 500 de avioane.

  E adevarat ca militar Nato e peste Rusia insa avem:
  - o armata Nato specializata in operatiuni marunte imprastiate pe tot globul
  - un dictator cu scoala militara care pregateste un eventual razboi cu Nato de peste 10 ani si aloca in continuu fonduri, o comanda unica si clara, si care stie ce vrea
  - o armata europeana mica in raport cu rusia care isi bazeaza securitatea pe SUA

  Militar:
  - din europa dpdv militar conteaza doar UK, Germania, Franta si Italia
  - Rusia vs Europa: tancuri (aprox 10:1), avioane (aprox 2-1.5:1 cred), elicoptere de atac(5:1)
  -Warfare/buruiaj/etc ... nu stiu daca e adevarat insa daca avionul rus care a simulat 12 atacuri in marea neagra asupra USS Donald Cook chiar a reusit sa neutralizeze poate cel mai avansat sistem militar aegis si sa ii buruieze radarul incat sa nu poata face nimic, atunci asta ar fi o mare problema
  -nivelul nato tehnologic mai avansat - ar fi bine sa fie insa nu sunt sigur

  In general nu poti sa pornesti o invazie cu tancuri fara sa ai superioritate aeriana, iar avioane americanii au suficiente. Europenii ar putea lua niste avioane de la americani si sa stabileasca o comanda locala europeana unica. Daca Rusia ataca acum UK,
  fiecare avion UK ar avea de infruntat 6 avioane rusesti, chiar daca sunt foarte bune avioanele typhoon ar fi coplesite. Trebui cooperare la nivel european rapid, un asemenea atac ar dura cateva ore.

  Putin stie mai bine ca oricine situatia din teren. A jucat la intimidare si contra englezilor de multe ori. Eu as face URGENT in locul lui Merkel urmatorul lucru:
  1. as da afara grecia si tot ce consuma bani din UE
  2. as creste bugetul apararii, as taia de la sport, etc
  3. as face o armata europeana cu comanda unica s as inarma-o pana in dinti incat sa se bata de la egal la egal singura cu rusia
  4. DOAR DUPA asta as arunca bomba SWIFT
  • +5 (7 voturi)    
   Din europa mai contează ...„ (Luni, 23 februarie 2015, 22:43)

   Lomecuza [utilizator] i-a raspuns lui cip

   ... și Turcia dpdv militar.
  • +7 (11 voturi)    
   o observatie (Luni, 23 februarie 2015, 23:42)

   freejack [utilizator] i-a raspuns lui cip

   NATO are comanda unica. In caz de atac asupra unui stat membru toate trupele statelor membre ale aliantei se subordoneaza acestui comandament unic.
   • +1 (11 voturi)    
    inca ceva: (Marţi, 24 februarie 2015, 0:45)

    baimarean [utilizator] i-a raspuns lui freejack

    trebuie sa vrea si pampalaul de Obama, care isi camschimba lenjeria dupa fiecare ocazie cand trebuie sa-i apere pe descreieratii din ISIL/
   • 0 (4 voturi)    
    din pacate nu cred in asa ceva (Marţi, 24 februarie 2015, 11:20)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui freejack

    punctul 5 se aplica doar pe hartie. In realitate ungurii sau turcii n-or sa lupte niciodata cu romanii, si asa mai departe. Se vor gasi tertipuri pentru neaplicarea acestui punct din partea multor tari.
    Situatia devine dramatica pentru Romania, in orice situatie. Va trebui sa ne aparam cu pretul vietii sau sa... pierim. Rusii nu cred ca vor da inapoi. Singurii in care mai credem si-i asteptam, sunt americanii. Dar ma tem ca ii vom astepta cu i-am mai asteptat si alta data.
   • -2 (4 voturi)    
    corect (Marţi, 24 februarie 2015, 11:44)

    cip [anonim] i-a raspuns lui freejack

    O armata europeana ar trebui sa se subordoneze Nato, insa e nevoie de o forta cu reactie rapida suficient de mare sa faca fata unui atac frontal. In locul Germaniei m-as teme pentru mine inainte sa ma tem pentru Ucraina. Provocarile pe care armata rusa le face vor sa puna Europa si intr-o pozitie de teama, gen "daca nu esti cuminte vezi ca vin si la tine".

    In eventualitatea unui atac fulger de cateva ore - sa zicem 1000 avioane rusesti, urmate de o invazie :
    - cat de repede avioanele din Turcia de exemplu ar sustine cele 200 avioane din UK? Ca in filmuletele in care un om bate mai multi doar pentru se bate cu ei pe rand. Oricum Rusia are mai multa putere militara decat are Europa chiar si unita acum, daramite daca ar actiona rasfirat. Dupa superioritatea aeriana castigata, Putin muta cum vrea.
    - europa nu pare sa faca fata unui asmenea atac
    - odata cucerit spatiul aerian urmat de o eventuala invazie cu blocarea armatei nato din europa orice ajutor din SUA e aproape imposibil pentru ca avioanele de vanatoare trebuie sa fie usoare si manevrabile, nu au autonomie suficienta sa traverseze atlanticul, rusia are si ea submarine nucleare, etc.... Senzatia mea e ca armata si comanda nato e prea .... imprastiata. Sunt prea multe tari/voci care iau decizii si unele din ele par ca tin cu ursul.

    E probabil momentul ca universitatile de top din lumea civilizata care au castigat sute de premii nobel pana acum sa fie stimulate sa creasca ponderea proiectelor cu aplicatii militare pentru ca lumea civilizata are capacitatea de a gandi outside the box spre deosebire de gandirea fixista si rigida educata in spirit militar din partea intunecata a Europei.
 • +3 (17 voturi)    
  nu inarmarea ucrainei va duce la razboi (Luni, 23 februarie 2015, 21:57)

  facsi [anonim]

  ci tocmai sanctiunile economice, care-l obliga pe Putin sa se extinda la vest, singura lui sansa de a-si lungi viata.
  Europenii stiu f bine ce fac, dar le convine propaganda cum ca inarmarea n-a dus niciodata la pace. Partial corect. Poate duce la pace sau la extinctia ta ca natie, daca-i permiti unui nebun sa te atace.
  Ia sa fi fost Germania sau Franta vecine cu Rusia, sa vedem daca ar mai fi avut aceeasi pozitie.
  • +8 (16 voturi)    
   Cum bah sa fii obligat sa ataci alte state? (Luni, 23 februarie 2015, 23:16)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui facsi

   Cand tu ai cea mai mare tara din lume cu toate resursele posibile? Eu mai dedraga spun ca e prostie crunta sa ajungi in halul de dobitocie si mujicie in care a ajuns Rusia.
   • +3 (3 voturi)    
    PENTRU CA POATE! (Marţi, 24 februarie 2015, 12:26)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Da, este cea mai mare tara din lume, se intinde pe doua continente.
    Da, dispune de resurse imense.
    Si?
    De ce sa nu invadeze pe altii, din moment ce POATE, si nimeni nu i se poate opune?!
    Tocmai pentru ca sunt foarte, foarte mari si tari, ruznacii nu sunt nevoiti sa fiie nici logici, nici eficienti, nici corecti!
    "ce tie nu iti place, altuia ii poti face, deoarece nu poate sa retalieze" este doctrina lor ...
 • +3 (11 voturi)    
  Și după asta ce urmează? (Luni, 23 februarie 2015, 22:00)

  Razvan S. [utilizator]

  ... le tăiem și internetul?
 • +3 (7 voturi)    
  fapt: (Luni, 23 februarie 2015, 22:14)

  baimarean [utilizator]

  vor vorbi amandoi in limba germana. :)
  Dilema: cu sau fara accent ...american?!
  Eu cred ca da. Altfel, cum se justifica Deveselu&Co.?
  • 0 (0 voturi)    
   Das ist nicht ... (Marţi, 24 februarie 2015, 20:23)

   Lomecuza [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

   ... Deveselu. Dar ist Der Wesselu
 • +4 (12 voturi)    
  Istorie (Luni, 23 februarie 2015, 22:47)

  Skeptical [utilizator]

  “Livrările de armament niciodată nu au pacificat zone conflictuale, întotdeauna duc la o amplificare a conflictului”

  Domnul Johannis se pare ca nu a auzit de celebrul "Lend-Lease" american din 1941. Fara el Marea Britanie ar fi fost 100% infrinta de Germania nazista. Da, a existat o "amplificare a conflictului" dar s-a evitat "pacificarea" in termenii doriti de nazisti.

  E pacat ca liderii politici de astazi - nu numai Johannis ci si multi altii, inclusiv "genialul" lider american de astazi, nu cunosc, nu inteleg, nu ii intereseaza istoria.

  E un cliseu, dar astfel istoria in ce are ea mai rau se va repeta.
 • +6 (8 voturi)    
  Nimeni nu are o solutie...deocamdata (Luni, 23 februarie 2015, 23:00)

  calator [anonim]

  SWIFT e cu dus si intors. Nu cred ca poate fi aplicata asemenea sanctiune fara a genera o gramada de semne de intrebare la nivel UE. Maine Germania sau Franta nu sunt de acord cu USA si ce le faci? Le dai in cap cu SWIFT? Ce se intampla daca China face scandal? Ii aplici bomba SWIFT? Dar daca sw intampla ceva cu Brazilia, India, etc?Atunci fiecare tara va cauta o modalitate sa evite acest sistem care e controlat de o singura putere. Eu nu inteleg ce au cautat Merkel si Hollande la Minsk? Nu ar fi trebuit sa fie comisarul pentru politica externa al UE? Sau seful lor? Rusii nu vor ataca Romania (nu cu armata). Sunt destule cozi de topor filoruse in Romania. Poate or sa incerce un pic de destabilizare. Tinta lui Putin va ramane Kievul si eventual Tarile Baltice. Restul tarilor pot deveni sateliti eventual.
 • +3 (7 voturi)    
  hm (Luni, 23 februarie 2015, 23:28)

  alex [anonim]

  Elvetia ce zice, e de acord cu bomba SWIFT?
 • +2 (10 voturi)    
  unde (Luni, 23 februarie 2015, 23:41)

  pontiac [anonim]

  Si-au bagat coada rusii sau americanii a fost jale pe tru tarile respective,daca credeti ca excluderea din SWIFT ca sanctiune linisteste rusia va inselati.
  Va fi mai rau ,rusia va ataca orbeste pentru ca NU MAI ARE BANI.
  • -2 (12 voturi)    
   Russkiy sistema SWIFT (Marţi, 24 februarie 2015, 10:18)

   zizin [utilizator] i-a raspuns lui pontiac

   Te înșeli. Rusia a intuit de mult că, în nimicnicia lui, ”Occidentul” Anglo-American va miza și pe ultima carte pe care o mai poate arunca în joc pentru demonizarea Rusiei: amenințarea cu deconectarea de la sistemul global de transferuri interbancare.

   Așa că și-a luat din timp măsurile necesare în vederea contracarării acestei mișelii. A pus la punct un sistem propriu de transferuri bancare, independent de SWIFT.

   Spre informarea ta, (și a autorului acestui articol aiuritor) îți recomand să lecturezi doar trei din nenumăratele materiale disponibile pe net pe această temă.

   1) ”Bank of Russia launches analogue of SWIFT system” (26.12.2014)

   http://english.pravda.ru/business/finance/27-01-2015/129627-russia_swift-0/

   2) ”De-Dollarization Accelerates: Russia Launches SWIFT-Alternative Linking 91 Entities” (02/19/2015)

   http://www.zerohedge.com/news/2015-02-18/de-dollarization-accelerates-russia-launches-swift-alternative-linking-91-entities

   3) ”VISA joins MasterCard localizing Russian payments” (February 20, 2015)

   http://rt.com/business/234003-visa-russia-payment-system/
   • +3 (5 voturi)    
    LOL (Marţi, 24 februarie 2015, 10:54)

    deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui zizin

    Citezi numai propaganda ruseasca..Marsh la moscova ivane
   • +4 (6 voturi)    
    LLOLZ (Marţi, 24 februarie 2015, 11:26)

    Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui zizin

    Auzi ma conserva, sa-ti transferi tu banii in ruble rusesti prin sistemul asta, ca nicio alta banca serioasa nu va face lucrul acesta (nici macar bancile chineze care tot prin SWIFT fac tranzactii), iar Rusia se va sufoca financiar prin urmare.

    Rusia se transforma incet incet intr-o Coree de Nord, care poate sa faca orice numai cu ea insasi, inclusiv sex. Succes ! Radacini sunt din plin in Siberia.
   • -2 (8 voturi)    
    SWIFT (Marţi, 24 februarie 2015, 13:53)

    mumu [anonim] i-a raspuns lui zizin

    nu numai ca si-a lansat propriul sistem SWIFT-like, dar a cumparat masiv aur, a inceput sa vanda masiv bonduri ale Tezaurului US (de vreo cateva miliarde de dolari, asta insemnand nu numai o devalorizare a lor), impreuna cu China. Ba a inceput sa semneze acorduri cu tarile unde exporta gaze, petrol si arme pentru tranzactii in monedele nationale, evitand astfel referinta la dolar. Ba mai mult, tocmai ce au lansat o alternativa si la IMF, impreuna cu restul tarilor din BRICS. Care nu reprezinta decat jumatate din populatia globului, si cel putin o treime din economia mondiala. Poate 'bomba' SWIFT ii va lovi putin, insa fiti siguri ca rusii s-au pregatit.
    Incet-incet, rusii ii dau jos pe americani din pozitia lor de 'lderi' mondiali.
    Voi nu aveti decat sa stati sa comentati aiurea pe aici. Sunt convins ca daca maine Romania ar fi ocupata de Rusia, de poimaine toti desteptii care se dadeau in barci pe aici ar infiera cu avant proletar capitalismul desantat al americanilor. Fara macar a sti despre ce e vorba. Succesuri pe mai departe.
    • +3 (3 voturi)    
     Cum ii dau jos, explica? (Marţi, 24 februarie 2015, 17:52)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui mumu

     Ca la 140 milioane de locuitori au PIB cat Italia sau Canada si economia e 60% dependenta de resurse. Momentan Mujicia e in recesiune, inflatia e de 15%, rubla devalorizata infiorator, populatia rabda de foame.
     Chiar nu aveti logica deloc mai postaci?
   • +2 (2 voturi)    
    doar ca o sa fie de uz intern numai (Marţi, 24 februarie 2015, 17:49)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui zizin

    si o sa transfere barabule si hrishca de ici colo....ca rubla nu mai are nici o valoare....hahahahaha. Chiar va crede careva? Crede cineva elucubratii cu ruble si rim bin bini valute forte? LOOOOL.
 • +5 (9 voturi)    
  ingrijorare (Marţi, 24 februarie 2015, 2:41)

  anonim [anonim]

  Foarte bun articol. Este clar ca Germania este foarte concilianta cu Rusia, din motive economice, bineinteles. Fiecare tara isi urmareste propriile interese. Faptul ca Germania a blocat livrarea armamentului militar catre o tara baltica este ingrijorator. Inseamna ca nu va sari niciodata in ajutorul Romaniei, daca va fi cazul. Tot americanii ne vor salva. Presedintele nostru, neamt si viitorul sef al SRI, tot neamt, vor urma calea Germaniei, déjà schimba axa Bucuresti-Londra-Washington, cu Bucuresti- Berlin-Washington. Iohannis a facut o mare greseala ca i-a ignorat pe americani cand a propus seful SRI si s-ar putea ca acestia sa se simta ofensati.
 • +7 (11 voturi)    
  Europa, permanent sifonata! (Marţi, 24 februarie 2015, 6:34)

  hotnewsfil [utilizator]

  "Uniunea" europeana este uniune numai cu numele. In relitate este o adunatura de interese 'personale' ale fiecarei tari componente.
  In fond, toate doar 'mimeaza' unirea. Nu vor sa aiba o armata comuna, nu vor fiscalitate comuna, resping orgolios si egoist federalizarea lor (Statele Unite ale Europei -SUE), apara inversunat granitele 'diversitatii culturale', sunt 'impietrite in proiect' (preluat din legendarul 'Apel catre lichele')
  Maestrului Liiceanu ar trebui sa i se alature toti intelectualii responsabili, sa adreseze impreuna conducerii UE un 'apel pentru salvarea autentica a Europei, prin federalizare.
  Unii cetatenii europeni isi pun nejustificate sperante in forta actualei, asa zisei, 'doamna de fier' - Angela Merkel. In realitate, ea este un puricel in comparatie cu forta imensa, monolita a Rusiei.
  Germania depinde vital de Rusia (gaz metan, exporturi industriale masive care aduc miliarde de euro, care asigura locuri de munca nemtilor, etc.).
  Angela - micuta de ea - a iesit numai putin sifonata din negocierile recente cu Putin. Ea intrase la tratative sifonata, rau de tot, anterior, de presiunea colosului rus, de politica Kagebista continuua, crescanda a lui Putin.
  O politica de aparare eficienta, veritabila, in fata pericolului rusesc, nu pot concepe si aplica decat tarile a coror existenta nu este dependenta de Moscova, cum sunt SUA si Marea Britanie.
  Pericolul rusesc este luat in serios numai de tarile 'riverane', expuse pericolului - lacomia ursului niciodata satul.
  Germania, Franta, Italia, Spania, Elvetia, Olanda, etc. nu sunt 'gard-in-gard' cu teritoriului bantuit de ursul flamand. Aceste tari nu pot fi sensibile la ingrijorarea tarilor expuse direct pericolului rusesc expansionist.
  Poporul rus este educat de secole, in special in comunism, sa accepte chiar si 'sacrificiul total' daca le-o cere tzarul. Lumea civilizata nu-si pune pielea la batae pentru ambitii nationaliste.
 • +5 (7 voturi)    
  incercuiti de prietenii prietenilor mei (Marţi, 24 februarie 2015, 7:47)

  barba-neagra [utilizator]

  N-am inteles de ce o asa iubire patimasa, dezlantuita, fara limite si fara logica fata de Germania care, alaturi de Franta si Italia, sunt cei mai buni pretini ai Rusiei lui Putin?
  De ce sa aprobam planul Germano-Franc de ingenunchiere a Ucrainei in fata Rusiei, oricat ar cere Putin? Nu seamana cu ceea ce s-a petrecut prin anii 1939?
  Ba da, numai ca acum Rusia are gazele si petrolul iar doamnele si domnii vest-europeni joaca precum la canta Putin. Plus... piata imensa ruseasca si, prin ricoseu, piata chinezeasca.
  Iohannis face ce-i cer Merkel si Obama, ultimul are destule pe cap ca sa mai ajunga si in estul Europei. Exact ca in 1943.
  Basescu trebuie demonizat, demonetizat. De ce? Pentru ca el nu a pupat oferta germano-franca, dar cu bun simt nu spune nimic... inca. Plus clenciurile cu Putin.
  Iohannis a spus ceva grav despre Putin? Acum se duce la Kisineu sa dea mana cu premierul pus de rusi. Cand se va intalni din nou cu Merkel va raporta "misiune indeplinita", "asteptam Gazpromul cu placere".
 • -1 (1 vot)    
  ca la Poker! (Marţi, 24 februarie 2015, 8:04)

  soim [anonim]

  KWJ poate juca la doua capete.......sau sa dea o Cacealma.....!
 • +1 (9 voturi)    
  aiurea (Marţi, 24 februarie 2015, 11:28)

  idealogul [utilizator]

  Mi-am creata cont deoarece nu mai suportam nivelul de dezinformare de pe aici.
  1) cand au inceput sanctiunile contra Rusiei toti forumisti spuneau ca intr-o saptamana Rusia va capitula neconditionat - asta a fost acum un an
  2) cand a scazut pretul petrolului toti forumisti spuneau ca intr-o saptamana Rusia va capitula neconditionat - asta a fost acum jumate de an
  3) cand a scazut rubla toti forumisti spuneau ca intr-o saptamana Rusia va capitula neconditionat - asta a fost acum jumate de an
  4) cand nato a inceput sa trimita trupe la granita rusiei toti forumisti spuneau ca intr-o saptamana Rusia va capitula neconditionat - nimic
  5) hai sa pariem in cate zile va capitula neconditionat Rusia dupa ce va fi exclusa din Swift
  Ce nu spune domnul Mixich deoarece probabil ne stie el informandu-se doar de la CNN/BBC este ca Rusia este pregateste de ani de zile pentru a contracara acest scenariu. Rusia, China si alte state lucreaza febril la crearea unei alternative la Swift deoarece au descoperit ca toate tranzactiile bancare teoretic secrete prin SWIFT sunt spionate cu nesimtire de americani.
  Cred ca rusii isi vor lansa la apa propriul SWIFT pana sa se hotarasca Merkel si Obama sa ii scoata pe rusi afara.
  Apropo amenintatea cu arma secreta SWIFT imi aduce aminte de al doilea razboi mondial cand Hitler in pragul colamsului ameninta cu arma secreta plimbata prin gari in vagoane sigilate.
  FITI MAI REALISTI!!!!!!
  • 0 (2 voturi)    
   SWIFT rusesc (Marţi, 24 februarie 2015, 12:17)

   @aiurea [anonim] i-a raspuns lui idealogul

   Incercarile Rusiei, Chinei, Braziliei si altor tari emergente, de a pune pe picioare un SWIFT propriu, a esuat, cel putin pana in prezent.
  • +1 (1 vot)    
   Dar nu tre sa capituleze (Marţi, 24 februarie 2015, 17:55)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   Trebuie doar sa se afunde incet in mocirla. Noi in West avem si bani si rabdare....mujicii am vazut ca deja guitza de foame....stai sa-i vezi cand o fi rationalizata vodca ce tambalau iese.
 • -1 (3 voturi)    
  Rusia (Marţi, 24 februarie 2015, 11:46)

  eugen6215 [utilizator]

  poate de fapt Rusia vrea de fapt iesire la Marea Mediterana prin Adriatica -Serbia oricum e langa ei, iar pe restul le poate lichida repede, ca si pe noi.
  • -1 (1 vot)    
   Mai degraba (Marţi, 24 februarie 2015, 12:56)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

   Vrea iesire la Atlantic :) lol
 • +2 (6 voturi)    
  Afirmatie eronata!!! (Marţi, 24 februarie 2015, 12:12)

  hot news [utilizator]

  Spuneti ca ŢBucureştiul pare să fi rămas singura capitală (încă) fără miros de vodcă şi zornăit de rubleŢ, insa din pacate nu este de loc adevarat!
  Este suficent sa ne uitam aici la comentarii sa vedem cati agenti KGB posteaza tampenii, sub diferite nume, fie ca isi zic mazeta, srpc, evoque, zizin sau altii ...
 • +3 (5 voturi)    
  daca tot vorbim de prorusi... (Marţi, 24 februarie 2015, 12:14)

  jackalphonse [utilizator]

  ati uitat sa vorbiti de discutiile de culise de la Londra, unde oficiali britanici refuzau sa ap,lice sanctiuni financiare de teama sa nu aiba ei pierderi. britanicii sunt notorii prin discriminarea pe care o fac si fata de cetatenii uniunii europene doar pentru faptul car putea pierde cateva lire, neglijand castigul pe termen lung. s-au obisnuit sa faca bani din pix si cu motoruol pe pilot automat.
  cat despre armele americanilor livrate in Ucraina, este o mare prostie pe care si americanii o stiu, dar e usor sa iei decizii nefaste de la distanta aia, mai ales cand altii sunt carne de tun si cand un profit frumusel se poate obtine de firmele de armament americane. o sa asistam la un caz similat Greciei in care Germania sustinea acordarea de imprumuturi Greciei in timp ce aceasta cumpara submarine nemtesti.
 • +3 (3 voturi)    
  bun articol (Marţi, 24 februarie 2015, 12:44)

  jony [anonim]

  un articol profesionist si echilibrat dar care se pare ca supara rau pe cei care cred ca un razboi cu rusia se aseamana cu cele jucate de ei pe pc .Domnilor daca va dori asa mult sa luptati contra invadatorilor din estul ucrainei mergeti si va inrolati in trupele ucrainiene(oricum ei fug in romania sa scape de razboi)dar nu incercati sa aduceti conflictul in romania caci credeti -ma habar nu aveti ce ne asteapta
  • +2 (2 voturi)    
   Subscriu (Marţi, 24 februarie 2015, 13:12)

   crisbal [anonim] i-a raspuns lui jony

   Asta incerc si eu sa le spun, mai usor cu pianul pe scari, caci un asemenea razboi este fatal pentru Romania.

   Nu avem armata, nu avem armament de ultima generatie, nici macar armata nu mai este obligatorie de mai bine de 10 ani, deci, practic nu ai cu cine sa lupti. Ultimii care au facut armata au acum peste 35 de ani, deci nu mai sunt chiar atat de tineri! Cei mai tineri de 35 de ani nu au instruire militara, iar cei de peste 35 de ani, nu sunt destul de buni si de motivati pentru a lupta intr-un asemenea razboi. Iar cei peste 50 de ani sunt batrani, incapabili de a lupta.

   La cat de distrusa este economia actuala, nu vom mai putea sa ne revenim vreodata dupa un asemenea razboi cu Rusia. Vom muri ca prostii degeaba! Fie intr-un razboi stupid si inutil, fie de foame!
 • 0 (2 voturi)    
  UE îi mangaie coarnele lui Putin (Marţi, 24 februarie 2015, 12:58)

  intre est si vest [anonim]

  Cand faci negocieri, trebuie sa ai o baza comuna. Daca aceasta baza lipseste, se numeste dialog, schimb de opinii si orice altceva. UE nu negociaza cu Putin, ci-l mangaie pe coarne. UE, mai ales Germania are interese economice si strict economice, iar Putin, interesul de a-si extinde teritoriul. Rusii au fost intotdeauna expansionisti, nationalisti si putin le pasa de sanctiunile economice. Sunt capabili sa indure o saracie lucie, daca asta este pretul contributiei lor la maretia neamului. Blocarea SWIFT nu va rezolva problema, dimpotriva, va solidariza si mai mult poporul rus in jurul lui Putin, pe care-l vor investi cu si mai multa incredere si-i vor da mana libera sa faca ce vrea, chiar razboi. Gestul Germaniei, de a nu livra armament unei tari NATO, amenintata de invazia ruseasca este ingrijorator. Se pare ca Germania îi netezeste drumul lui Putin. Iar noi, romanii devenim din ce in ce mai germanofili si nu mai privim spre americani cu aceeasi deschidere de pana acum, cel putin asa rezulta din ceea ce face Domnul Iohannis, care are discursuri corecte, dar faptele se petrec altfel. Cel putin Basescu, la capitolul asta nu facea compromisuri, a fost un pro-american convins si a avut pozitii anti-rusesti categorice si foarte curajoase. Acum cu Iohannis, cantam si noi in corul nemtilor (care fie vorba intre noi, n-o sa ne apere niciodata teritoriul, tot americanii o s-o faca), care-l mangaie pe coarne pe Putin.
 • +1 (1 vot)    
  inspiratie? (Marţi, 24 februarie 2015, 13:40)

  Mihai [anonim]

  Oare amenintzarile cu bomba de la bancile (bomba + swift) din Chisinau nu au fost inspirate de acest articol?

  Ar fi bine daca nu am mai vorbi despre bombe, si mai ales in titlul articolelor care folosesc bomba ca o metafora.
 • 0 (6 voturi)    
  Un prost arunca o piatra in lac (Marţi, 24 februarie 2015, 13:53)

  Un cititor [utilizator]

  si 10 intelepti sar s-o scoata. cam asa face si dl Mixich. oricit ar fi prostia de mare , tot se vor gasi unii care s-o comenteze. ba chiar s-o aprobe. E tare dl. Vlad. Stie de toate. Si politica si medicina. Orice.
  • 0 (6 voturi)    
   cam așa ceva (Marţi, 24 februarie 2015, 14:17)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Eu n-am înțeles cui se adresează articolul. Αutorul vorbește de parcă cititorii Hotnews, românii, Iohannis „pot pune pe masă bomba SWIFT”.
   • 0 (2 voturi)    
    N-ai inteles dar carai (Marţi, 24 februarie 2015, 15:49)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Carai ca o cobe tot timpul si aiurea.
 • 0 (0 voturi)    
  Romania Incercuita dintotdeauna (Miercuri, 25 februarie 2015, 10:09)

  mdm [anonim]

  România a fost dintotdeauna încercuită, Ungaria, din 1918 incoace visează la UNgaria Mare, Rusia la Moldova. Iar Serbia la un moment dat voia Banatul Românesc. Si ASTA NU ESTE DE AZI DE IERI, CI DE LA 1918 INCOACE. Mai mult de atit, România este o oază latină printre slavi. Puteti vorbi despre orice si oricit insa ASTA ESTE ADEVARUL. Daca România nu știe cum sa joace, poate ieși destul de urit pentru România, asta insemnind disparitia sau injumatatirea statului România. Din pacate paralamentarii de la Bucuresti nu stiu istorie de loc si nici nu ii intereseaza, deoarece sunt ignoranti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by