Autoritatile elene au trimis luni institutiilor de la Bruzxelles, precum fusese stabilit, o lista cu reforme pe care ar urma sa le puna in practica pentru a obtine o extensie de 4 luni a ajutorului financiar, a declarat luni pentru AFP o sursa europeana apropiata discutiilor. Comisia Europeana a negat informatiile.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, la BruxellesFoto: Consiliul European

"Lista a fost primita" a confirmat sursa, explicand ca ea "nu este definitiva si este prea devreme pentru a o evalua".

"Comisia nu a primit lista", a declarat luni la amiaza un purtator de cuvant al Comisiei, Mina Andreeva. "Termenul limita este noaptea aceasta la miezul noptii", a mai aratat reprezentanta Comisiei.

Se munceste cu minutiozitate, de fapt, pentru finalizarea listei, au explicat mai multe surse europene. "Se dau sfaturi" autoritatilor elene pentru ca propunerile lor de reforma sa satisfaca tarile cele mai exigente pozitionate impotriva ei - Germania si Spania care, cu cateva luni inainte de alegeri, tremura in fata Podemos, omologul spaniol al partidului Syriza.

"Aceasta lista de reforme trebuie sa vina de la guvernul grec. Ea va fi definitiva de indata ce poarta semnatura prim-ministrului Alexis Tsipras", a declarat una dintre surse.

Document va fi dezbatut de catre "institutiile" creditoare (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International).

"Nu va fi nicio decizie, strict vorbind, a <> de pe lista, ele vor prezenta, pur si simplu, o prima evaluare a ministrilor", a declarat o alta sursa europeana. "Cele trei institutii vor verifica daca considera lista adecvata pentru a continua procesul", a adaugat un oficial european.

Daca nu este cazul, se are in vedere convocarea unui Eurogrup, a declarat o sursa europeana pentru AFP. In caz contrar, ministrii de Finante din zona euro, care s-au intalnit de trei ori in mai putin de zece zile, va discuta telefonic marti pentru a aproba sau respinge lista de reforme.

In urma unor negocieri intense desfasurate vineri seara la Bruxelles, s-a ajuns la un acord intre Zona Euro si Atena privind extinderea programului de finantare al Greciei, informeaza AFP. Zona Euro a decis sa prelungeasca cu 4 luni planul de ajutor financiar pentru Grecia cu conditia ca Atena sa prezinte pana luni o lista de reforme care trebuie aprobate de creditorii sai internationali.