Parlamentarii Bosniei si Hertegovinei au aprobat o declaratie prin care se angajeaza sa reformeze economia tarii si sa rezolve problemele legate de disensiunile politice, un angajament considerat "istoric" de catre sefa diplomatiei europene, scrie Reuters.

"Aprobarea acestui angajament [...] este un moment istoric nu doar pentru cei de aici, din Sarajevo, ci pentru toata Europa", a declarat Federica Mogherini, Inalta Reprezentanta pentru politici externe a UE.

Bosnia face eforturi de aderare, in contextul existentei unor diviziuni etnice puternice, la aproape 20 de ani de la razboiul in care au murit 100.000 de oameni.

Anul trecut, UE a aprobat un plan de finantare conceput de Marea Britanie si Germania, alaturi de un Acord de stabilitate si asociere. Aceasta initiativa cerea liderilor bosniacilor musulmani, catolicilor croati si sarbilor ortodocsi un acord scris pentru reforme institutionale si descentralizare si stabilirea unei agende pentru reforme economice.

A durat aproape o luna pana ce liderii rivali au semnat documentul, in conditiile in care procesul a fost intarziat de liderul sarb Milorad Dodik, acuzat de legaturi apropiate cu Rusia si care nu este un entuziast al aderarii la UE.

Dodik a semnat textul saptamana trecuta, dupa mai multe insistente ca documentul sa includa specificatii despre guvernarea tripartita a tarii.