Un copil de 18 luni a decedat miercuri in Berlin dupa ce s-a imbolnavit de pojar, primul deces cauzat de aceasta boala care se multiplica in capitala germana din toamna, au anuntat luni autoritatile sanitare, citate de AFP.

"Copilul era vaccinat, dar nu impotriva pojarului", a declarat un responsabil regional, Mario Czaja, citat de agentia germana DPA.

Ministerul regional pentru Sanatate a anuntat moartea copilului in aceeasi zi in care o scoala primara din Berlin si-a inchis preventiv portile in cauza numeroaselor cazuri de pojar. Aceasta maladie virala si foarte contagioasa a infectat, potrivit institutului Robert Koch, 570 de oameni in acest oras, din octombrie.

Ministrul federal al Sanatatii Hermann Grohe a cerut luni populatiei sa verifice vaccinarile, denuntand "unii iresponsabili care se opun vaccinurilor si care seamana o teama irationala".

"Cel care refuza sa vaccineze un copil nu pune doar acel copil in pericol, ci si pe ceilalti", a subliniat ministrul, intr-un comunicat.

Purtatoarea sa de cuvant a precizat ca pentru moment nu se are in vedere obligativitatea acestui vaccin, dar a spus ca parintii vor fi mai bine informati si vor fi verificate certificatele de vaccin.

Daca acest lucru nu este de ajuns, "vor trebui luate alte masuri", a adaugat aceasta.

Pojarul poate provoca in special afectiuni respiratorii sau neurologice grave, precum encefalitele, uneori mortale.

Cei care se opun vaccinurilor acuza efecte nedorite sau chiar periculoase.

Potrivit institutului Robert Koch, pojarul a ajuns la Berlin odata cu imigrantii din Serbia si Bosnia Hertegovina, unde o epidemie face ravagii din februarie 2014.