Zeci de mii de oameni au participat la Moscova la o actiune de protest impotriva miscarii Maidan de la Kiev. Unii participanti s-au lasat recompensati pentru actiune, relateaza ziarul rus Novaia Gazeta, citat de Spiegel. Plata a fost de 300 de ruble, adica circa 4 euro de persoana.

Screenshot massovki.ruFoto: Captura massovki.ru

“Maidanul e o boala” sau “Americane, pleaca acasa si ia Maidanul cu tine” s-a putut auzi sambata pe strazile din centrul capitalei ruse. Dar in spatele miscarii anti Maidan de la Moscova se pare ca nu a stat numai indignarea sincera a demonstrantilor rusi.

Pe site-ul massovki.ru aparuse cu trei zile inainte de eveniment o invitatie la demonstratie. Site-ul aduna informatii despre evenimente politice. “Invitam pe toti cu varsta intre 16 si 65 de ani”, se putea citi pe site, care sublinia ca manifestatia era una aprobata de autoritati si ca locul de intalnire era statia de metrou Teatralnaia, la ora 11:30. Plata de 300 de ruble urma sa se efectueze la finalul demonstratiei, intre orele 14:30 si 15:00.

Jurnalista Natasha Zotova de la Novaia Gazeta (acelasi ziar la care a lucrat si Anna Politkovskaia) a dat curs invitatiei impreuna cu circa alte 200 de persoane la locul stabilit. Interesatii primeau un cupon care se transforma in 300 de ruble la final. Zotova a filmat plata manifestantilor cu telefonul mobil si a postat inregistrarea pe Twitter. Click pe linkul de mai jos pentru a vedea inregistrarea.

Alti manifestanti nici macar nu au venit de buna voie. In alta inregistrare, postata pe Facebook de mai multi studenti, acestia afirma ca rectorul facultatii lor i-ar fi obligat sa participe.